Warga UIAM berpelukan bersama rakan-rakan mereka selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Masjid Sultan Ahmad Shah, UIAM Kampus Gombak, Selangor. Foto AFFAN FAUZI, 22 APRIL 2023.

GOMBAK – Lebih 10,000 pelajar Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri di sini bersama rakan mereka dari pelbagai pelusuk negara.

Tinjaun MalaysiaGazette sejak awal pagi tadi mendapati, sebaik selesai solat sunat Aidilfitri kelihatan mereka semua saling berpelukan dan bergambar bersama ahli keluarga serta sahabat handai.

Pelajar, Halil ibrahim bercakap ketika ditemubual selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Masjid Sultan Ahmad Shah, UIAM Kampus Gombak, Selangor. Foto AFFAN FAUZI, 22 APRIL 2023.

Presiden Pelajar Antarabangsa (UIAM), Halil Ibrahim, 34, dari Istanbul, Turkiye berkata, sambutan Aidilfitri di Malaysia jauh lebih meriah berbanding negaranya.

Katanya, Malaysia meraikan hari lebaran paling lama iaitu selama sebulan malah mempunyai ukhwah persaudaraan yang amat kuat antara satu sama lain.

“Ini tahun kelapan saya beraya di Malaysia, dan saya suka negara ini kerana kerana ada pelbagai budaya dan ramai rakan daripada pelbagai negara malah suasana raya juga berbeza kerana kita dapat menghayati ukhwah persaudaran dengan lebih bermakna.

“Bezanya raya di sini, selepas solat sunat akan ada ramai orang datang peluk dan salam kita walaupun tidak kenal kita. Tambah pula di sini tempoh raya lama iaitu sebulan atau dua bulan dengan rumah terbukanya jika dibandingkan dengan negara kami,” katanya pada pemberita.

Pelajar, Nabil Ghazy Hamdun bercakap ketika ditemubual selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Masjid Sultan Ahmad Shah, UIAM Kampus Gombak, Selangor. Foto AFFAN FAUZI, 22 APRIL 2023.

Bagi pelajar Nabil Ghazy Hamdun pula, sambutan hari lebaran di Malaysia adalah tahun pertamanya namun situasi raya di sini tiada jauh beza dengan kampung halamannya di Yogyakarta, Indonesia.

Bagaimanapun, dia berasa gembira kerana silaturahim dan persaudaraan antara sesama umat islam amat kuat walaupun berbeza negara dan bahasa.

“Ya, ini adalah kali pertama saya keluar dari negara sendiri dan raya di Malaysia sangat seronok, meriah dan saya juga teruja terutama untuk mereka yang tidak pernah datang ke negara ini, tambah pula di sini terdapat pelbagai budaya berbanding di Indonesia.

“Dari segi perayaan hampir sama dengan kampung saya di Yogyakarta cumanya di sana tidak semaju di Malaysia.

Di sana masih terasa suasana kampung berbanding di sini tetapi kita juga ada amalan berkunjung ke rumah-rumah saudara dan jiran untuk sambut lebaran,” ujarnya.

Pelajar, Ceyda bercakap ketika ditemubual selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Masjid Sultan Ahmad Shah, UIAM Kampus Gombak, Selangor. Foto AFFAN FAUZI, 22 APRIL 2023.

Pelajar dari Australia, Ceyda, 22, berkata, tahun ini adalah tahun pertama dia beraya di Malaysia tanpa keluarga dan terdapat pelbagai kenangan yang tidak dapat dilupakan kerana sangat meriah.

Katanya, hubungan persaudaraan dari berbeza negara yang diterapkan di UIAM amat kuat walaupun tidak dapat meraikan lebaran bersama keluarga tersayang.

“Paling saya tidak dapat lupakan adalah hubungan persaudaraan di sini yang amat baik dan rapat terutama bagi saya yang berasal dari negara bukan islam dan berjauhan daripada keluarga.

“Setiap hari saya bertemu dengan orang baharu dan kami jalinkan hubungan melalui perbincangan berkaitan Islam. Kalau berkaitan makanan, memang cabaran bagi saya sebab belum biasa lagi dengan makanan di Malaysia yang mempunyai pelbagai rasa,” jelasnya.

Pelajar, Abraham Gimenez Lubio bercakap ketika ditemubual selepas menunaikan solat sunat Aidilfitri ketika tinjauan lensa Malaysia Gazette di Masjid Sultan Ahmad Shah, UIAM Kampus Gombak, Selangor. Foto AFFAN FAUZI, 22 APRIL 2023.

Lain pula bagi pelajar dari Sepanyol, Abraham Gimenz Tubio, 20, katanya situasi sambutan lebaran di Malaysia amat berbeza berbanding negara Eropah kerana lebih meriah dengan pelbagai budaya.

Katanya, jika di negara Eropah hanya terdapat komuniti Islam yang kecil menyambut hari raya namun di Malaysia, ia disambut dengan penuh besar-besaran terutama ketika solat sunat Aidilfitri.

“Ini tahun pertama saya sambut Aidilfitri di Malaysia seorang diri kerana dalam keluarga hanya saya seorang yang muslim dan saya berasa gembira dengan sambutan di sini berbanding di Eropah.

“Kalau di sana, kita tidak nampak orang ramai membuat persiapan dan bermain mercun untuk sambut lebaran ini, dan di sini satu pengalaman yang baik kerana Malaysia adalah negara muslim dan semua orang menyambutnya,” jelasnya. -MalaysiaGazette