Amirudin Shari

SHAH ALAM – Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari memfailkan saman terhadap Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor berhubung dakwaannya mengenai projek pembersihan Sungai Klang.

Amirudin, 43, selaku plaintif memfailkan saman itu menerusi Tetuan Haijan Omar di Mahkamah Tinggi Shah Alam di sini semalam dengan menamakan Muhammad Sanusi, 49, sebagai defendan.

Pada 9 Ogos lepas, Amirudin telah memfailkan notis tuntutan terhadap Muhammad Sanusi dan menuntut beliau membuat permohonan maaf dalam tempoh 48 jam berhubung kenyataan berunsur fitnah dalam satu ucapan di Jitra, awal bulan ini.

Dalam notis tuntutan itu menyatakan, Muhammad Sanusi telah memfitnah kononnya pengerusi Pakatan Harapan Selangor itu dan pengasas Kumpulan Berjaya Tan Sri Vincent Tan mahu melaksanakan projek bernilai RM10 bilion di Sungai Klang serta ahli perniagaan itu akan menerima 600 ekar (243 hektar) tanah percuma.

Justeru plaintif dalam saman itu menuntut ganti rugi, am, teruk dan teladan yang tidak dinyatakan, serta perintah injunksi untuk menghalang Muhammad Sanusi daripada mengulangi dakwaan itu.

Sementara itu, peguam plaintif, Haijan Omar ketika dihubungi Bernama mengesahkan pemfailan saman tersebut selain memaklumkan mahkamah menetapkan 3 Okt depan untuk pengurusan kes. – BERNAMA

 

1 Komen

  1. Sebagai pengundi di Selangor, rakyat sudah merasa tidak selamat lagi bilamana data peribadi mereka sekeluarga dikatakan sudah jatuh ketangan along dalam scammer insuran Insan.

    Harap pihak polis dapat menangkap mastermind yang mencuri dan menyalahguna data peribadi rakyat tanpa kebenaran dengan segera.

    Rakyat tidak bertanggungjawab jika berlaku apa2 yang tidak diduga dimasa hadapan, kehilangan wang simpanan, data disalahguna oleh penjenayah, penipuan siber, penginayaan dsb.

Comments are closed.