Kenderaan didaftarkan di Rusia dilarang memasuki Finland. Gambar hiasan dari Facebook

HELSINKI – Finland akan menutup sempadannya kepada kenderaan penumpang yang didaftarkan di Rusia mulai tengah malam Jumaat, kata Kementerian Luar Negeri.

“Pada masa hadapan, hanya warga Kesatuan Eropah yang menetap secara tetap di Rusia atau ahli keluarga mereka, diplomat atau individu yang setaraf, atau orang yang melakukan perjalanan atas sebab kemanusiaan sahaja boleh memasuki Finland dengan kereta penumpang yang didaftarkan di Rusia,” kata kementerian itu dalam satu kenyataan pada hari Jumaat.

Dengan langkah ini, Finland mematuhi garis panduan Suruhanjaya Eropah yang dikeluarkan pada 8 September lalu, melarang kemasukan kenderaan penumpang yang didaftarkan di Rusia ke dalam Kesatuan Eropah.

Keputusan itu bertujuan untuk menghalang rakyat Rusia daripada memintas sekatan yang dikenakan ke atas negara itu, kata kementerian itu.

Menurut peraturan baharu itu, kereta yang sudah berada di Finland dan mempunyai plat lesen Rusia mesti meninggalkan negara itu pada 16 Mac 2024.

Langkah itu susulan keputusan serupa dibuat Estonia, Latvia dan Lithuania awal minggu ini untuk menghalang kemasukan kenderaan yang didaftarkan di Rusia. – Agensi