Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim diiringi Menteri Pelancongan, Datuk Seri Tiong King Sing melakukan gimik perasmian Festival Budaya Putarajaya 2023 di Dataran Putrajaya. Foto WAN NABIL NASIR, 30 SEPTEMBER 2023.

PUTRAJAYA – Usaha memerkasa ekonomi dan memartabatkan seni dan kebudayaan perlu diselaraskan agar ia seiring dalam membantu pertumbuhan ekonomi negara.

Berikutan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, kerajaan mahu menjadikan Festival Budaya Putrajaya 2023 yang dianjurkan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya sebagai acara tahunan mulai tahun depan.

Malah beliau yakin festival yang bertujuan mendekatkan masyarakat umum dan komuniti antarabangsa dengan aktiviti  seni dan budaya itu boleh mewujudkan jenama bertaraf antarabangsa.

“Negara dan masyarakat itu memerlukan kekuatan ekonomi dan pada masa yang sama pemerkasaan seni dan budaya juga sama penting dalam pertumbuhan (ekonomi) dan kemajuan sesebuah negara.

“Sebab itu penting MOTAC menganjurkan program (Festival Budaya Putrajaya 2023) ini boleh angkat dan martabat apa maksud sebenar seni lukis, puisi, filem dan teater, seni pementasan serta tarian.

“Kita juga perlu sedar bahawa tidak banyak negara di dunia ini mempamerkan seni budaya Melayu sebagai terasnya diikuti suku kaum lain dari Perlis sehingga ke Sabah membabitkan penyertaan secara menyeluruh yang sebenarnya merupakan satu kekuatan dan pengukuhan ukwah,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran festival tersebut, di sini, hari ini.

Hadir pada majlis Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Tiong King Sing dan Pengerusi Perbadanan Putrajaya, Datuk Fadlun Mak Ujud.

Menurutnya,  rakyat pelbagai kaum yang mempunyai semangat cintakan negara serta menghormati dan memiliki nilai insaniah dan kemanusiaan dapat melihat dan merasai perbezaan unik yang dimilikinya sebagai satu kekuatan bagi menjamin kemakmuran bersama.

Sementara itu, Anwar memberi jaminan kerajaan akan memberi fokus untuk memperkasa industri pelancongan negara dalam Belanjawan 2024 yang akan dibentangkan pada 13 Oktober ini.

“Saya memberi jaminan di sini bahawa sektor pelancongan negara kita adalah satu bidang ekonomi yang sangat penting dan MOTAC harus percaya bahawa ia akan jadi fokus dalam Bajet 2024 selain teknologi maklumat dan teknologi makanan.

“Dalam Bajet nanti, kita akan memberi pemusatan kepada industri pelancongan dan pemerkasaan seni dan budaya,” ujarnya. – MalaysiaGazette