Singer and composer, Yasin Sulaiman is charged at the Petaling Jaya Sessions Court with growing 17 cannabis plants in his house at Kota Damansara. PIX: AMIRUL SHAUFIQ / MalaysiaGazette / 18 MAY 2022.
Yasin Sulaiman. Foto AMIRUL SHAUFIQ, 18 MEI 2022.

KUALA LUMPUR – Mahkamah Sesyen Petaling Jaya dekat sini esok akan menentukan nasib  penyanyi dan komposer, Muhammad Yasin Sulaiman dalam kes berkaitan pertuduhan rasuah terhadapnya.

Yasin kini berdepan tiga pertuduhan dadah yang boleh menyebabkan dirinya meringkuk dalam penjara seumur hidup serta sebatan.

Hakim Mahkamah Sesyen akan menentukan sama ada wujud sebarang kes prima facie atau dibebaskan tanpa perlu bela diri bagi tiga pertuduhan itu.

Pendakwaan sebelum ini telah memanggil tujuh saksi sepanjang prosiding kes dengan salah seorangnya memberitahu ujian saringan dadah melalui sampel air kencing Yasin mengandungi positif dadah jenis kanabis.

Selain itu, mahkamah juga telah membuat ketetapan Yasin boleh dibicarakan walaupun adanya laporan psikiatri yang dikeluarkan oleh Hospital Bahagia yang mengesahkan tertuduh mengalami isu mental serta bipolar disorder.

Mengikut pertuduhan, Yasin didakwa memiliki dadah berbahaya jenis kanabis seberat 193.7 gram di kondominium di Persiaran Surian Damansara Indah Resort Home, PJU 3, Kota Damansara yang boleh memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup atau kurang lima tahun selain dikenakan hukuman sebat tidak kurang 10 sebatan jika sabit kesalahan. – MalaysiaGazette