Rakyat Palestin cuba mengeluarkan serpihan dari kenderaan bantuan kemanusiaan yang rosak teruk dibedil Israel di Deir al-Balah, Gaza pada 3 Mac 2024. Foto Anadolu

GAZA – Sekurang-kurangnya sembilan orang terbunuh dan beberapa lagi cedera apabila tentera Israel membedil penduduk Palestin yang mendapatkan bantuan kemanusiaan dari sebuah trak di Deir al-Balah di tengah Semenanjung Gaza pada Ahad, menurut sumber perubatan.

Serangan itu adalah yang kedua dalam lima hari ke atas penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal di Gaza sementara menunggu bantuan kemanusiaan di wilayah yang dilanda perang.

Pada Khamis, sekurang-kurangnya 116 rakyat Palestin terbunuh dan 760 lagi cedera apabila tentera Israel membedil orang ramai yang menunggu bantuan kemanusiaan di selatan Kota Gaza.

“Sembilan orang terbunuh dan beberapa lagi cedera dalam pengeboman Israel yang menyasarkan sebuah trak bantuan di bandar Deir al-Balah di tengah Semenanjung Gaza,” kata sumber perubatan kepada Anadolu.

Kumpulan Hamas mengecam serangan itu sebagai sebahagian daripada “perang pembunuhan beramai-ramai dan penghapusan etnik” oleh Israel.

“Kebuluran sistematik dan menghalang rakyat kita mendapatkan bantuan kemanusiaan adalah tonggak perang Israel” di Gaza, tambahnya dalam satu kenyataan.

Israel telah melancarkan serangan ketenteraan maut di Semenanjung Gaza sejak serangan rentas sempadan oleh Hamas pada 7 Oktober 2023.

Sekurang-kurangnya 30,410 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, telah terbunuh di Gaza, dan 71,700 yang lain cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan barang keperluan.

Israel juga telah mengenakan sekatan yang melumpuhkan Gaza, menyebabkan penduduknya berada di ambang kelaparan. – Agensi