Prof. Mazliham (tengah) menyampaikan sumbangan kepada seorang pekerja, Maizun Mamat.

CYBERJAYA – Bagi meringankan beban golongan memerlukan, Universiti Multimedia (MMU) meneruskan tradisi memberi bantuan kepada golongan yang kurang bernasib baik melalui Program Bantuan Disbursement Hari Raya Aidilfitri 2024, baru-baru ini.

Hasil inisiatif Yayasan Universiti Multimedia (YUM), sejumlah RM256,000 bantuan kewangan telah disalurkan kepada 481 anggota masyarakat daripada kumpulan B40 di Selangor dan Melaka.

Para penerima bantuan adalah pelajar dan kakitangan MMU, serta penduduk setempat dalam dua majlis Iftar Perdana 2024 pada 26 Mac 2024 di kampus Cyberjaya dan 27 Mac 2024 di kampus Melaka. Setiap penerima telah menerima duit raya berjumlah RM500 hingga RM1,500 yang diserahkan oleh Presiden MMU, Prof Datuk Dr Mazliham Mohd Su’ud.

Dr Mazliham berkata, sumbangan ini bertujuan untuk meringankan beban kewangan para penerima bagi membuat persiapan menyambut Aidilfitri.

Seorang penerima, Muhammad Wazir Ngadilan, 40, pekerja am dari Kampung Olak Lempit, mengucapkan terima kasih atas bantuan yang diterima buat kali ketiga dari MMU.

“Saya amat berterima kasih kepada YUM dan MMU atas sumbangan ini,” katanya yang masih bujang. Dia bercadang untuk menyerahkan separuh daripada RM500 kepada keluarganya untuk persediaan 1 Syawal.

Penerima lain, Rosizati Amirah Rosli, 31, pula melahirkan rasa syukur dan gembira kerana menerima wang bantuan itu buat pertama kali.

“Saya pada mulanya terkejut bila diberitahu akan mendapat bantuan ini kerana saya baru bekerja di sini selama tiga bulan,” katanya. Rosizati merancang untuk menggunakan bantuan tersebut untuk membiayai perbelanjaan perjalanan pulang ke Kelantan.

Turut menyatakan terima kasih kepada MMU ialah pelajar tahun terakhir, Aiman Hakimie Mohd. Sani, 24, dari Ipoh, yang menyifatkan sumbangan tersebut dapat menceriakan lagi sambutan Hari Raya keluarganya.

“Bantuan kewangan ini pasti akan meringankan beban keluarga untuk membuat persiapan Aidilfitri. Saya merancang untuk membeli pakaian baru menggunakan duit raya ini,” katanya.

Bantuan Hari Raya itu diperole dari dana zakat, yang telah dikumpulkan oleh YUM sebagai salah satu amil (pemunggut zakat) untuk Lembaga Zakat Selangor. Majlis berbuka puasa Iftar Perdana itu dianjurkan dengan Kerjasama Badan Kebajikan Islam Telekom Malaysia cawangan MMU, Pengurusan Modal Insan MMU, Surau Al-Hidayah Cyberjaya, dan Masjid Al-Irshad Melaka. – MalaysiaGazette