Presiden Bersatu, Tan Seri Muhyiddin Yassin bercakap pada media selepas menghadiri Rumah Terbuka Hari Raya Aidilfitri 2024 BERSATU di Fraser Valley Kuala kubu Bharu, Hulu Selangor. Foto SYADILA AMARI, 21 APRIL 2024.

HULU SELANGOR – Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan menguatkuasakan pindaan Perlembagaan parti itu mengenai wakil rakyatnya yang menyokong parti lawan dalam tempoh seminggu.

Presidennya, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyerahkan perkara itu kepada Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin setelah parti itu membuat keputusan berhubung tindakan itu.

“Kita akan ambil langkah-langkah yang sudah dipersetujui dalam tempoh seminggu ini. Kita serahkan kepada pihak Setiausaha Agung untuk melaksanakannya.

“Jadi, tunggu sahajalah (tindakan lanjut),” katanya pada sidang media di sini hari

Terdahulu Muhyiddin hadir ke Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri anjuran Bersatu di Fraser Valley, Kuala Kubu Bharu.

Pada 2 April lalu, Ketua Armada, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal mengesahkan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) meluluskan usul pindaan Perlembagaan Bersatu yang dibuat pada Perhimpunan Agung Khas (EGM) parti itu pada 2 Mac.

Pindaan itu membolehkan Bersatu mengambil langkah seterusnya untuk mengosongkan enam kerusi Parlimen sekali gus diadakan Pilihan Raya Kecil (PRK).

Sebelum ini, Bersatu akan menghantar surat kepada enam Ahli Parlimennya yang menyokong Perdana Menteri untuk mengesahkan sama ada mereka kekal dengan keputusan untuk meneruskan sokongan itu.

Langkah itu susulan pindaan terhadap Perkara 10 Perlembagaan Bersatu yang akan melucutkan serta-merta keahlian wakil rakyatnya jika menyatakan sokongan kepada mana-mana pihak bertentangan dengan arahan atau pendirian parti.

Muhyiddin dilaporkan berkata, jika enam ahli Parlimen berkenaan kekal menyokong Perdana Menteri, selaras dengan Perkara 49A Perlembagaan Persekutuan, Akta Anti Lompat Parti berkuat kuasa iaitu kerusi Parlimen berkenaan akan dikosongkan.

Enam ahli Parlimen itu adalah Datuk Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abu Fasal (Bukit Gantang), Mohd Azizi Abu Naim (Gua Musang), Kapten (B) Datuk Dr Zulkafperi Hanapi (Tanjong Karang).

Selain itu, Ahli Parlimen Jeli, Zahari Kechik; Datuk Iskandar Dzulkarnain Abdul Khalid (Kuala Kangsar) dan Datuk Dr Suhaili Abdul Rahman (Labuan). – MalaysiaGazette