Universal Studio Hollywood

LOS ANGELES – Seramai 15 orang cedera dan dibawa ke hospital selepas trem dengan enam gerabak terhempas di Universal Studios Hollywood pada malam Sabtu.

Los Angeles County Fire berkata, pihaknya bergegas ke taman tema tersebut sejurus menerima panggilan kira-kira jam 11 malam.

Namun, laporan mendakwa ia berlaku sekitar jam 9 malam di blok 3900 Lankershim Boulevard semasa trem itu melalui Jurassic Park, dan belok kiri untuk ke utara di Avenue M.

Semasa membelok, trem terakhir melanggar pagar di sebelah kanan dan condong, menyebabkan beberapa penumpang terjatuh dan terbabas ke jalan raya.

Menurut Peronda Lebuhraya California, 15 penumpang telah dibawa ke hospital tempatan kerana kecederaan ringan hingga sederhana.

Punca perlanggaran masih dalam siasatan.

Trem berkenaan juga mengalami masalah brek.

Seperti di kebanyakan taman tema, trem di Universal Studios Hollywood mengangkut orang ramai di sekitar tapak, yang meliputi lebih daripada 400 ekar.

Universal Studios Hollywood berpusat di kawasan Lembah San Fernando di Los Angeles County, California.

Ia bermula sebagai studio filem pada tahun 1915 dan taman tema telah ditambah baik pada tahun 1964.

Tarikan utama termasuk The Wizarding World of Harry Potter dan perjalanan jelajah studio, yang membawa pelawat ke perjalanan belakang tabir beberapa filem dan rancangan televisyen Hollywood yang paling tidak dapat dilupakan.

Taman ini adalah salah satu daripada beberapa Universal Studios. Lain-lain termasuk Universal Orlando Resort dan Universal Studios Singapore. – Agensi