Tengku Zafrul Aziz bersama para pemimpin industri UAE.

KUALA LUMPUR – Malaysia dan Emiriah Arab Bersatu (UAE) hari ini mengesahkan komitmen untuk menandatangani Perjanjian Perkongsian Ekonomi Komprehensif (CEPA) pada tahun ini.

Komitmen ini dibuat semasa mesyuarat dua hala antara Datuk Seri Tengku Zafrul Aziz, Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI) dan rakan sejawatannya, Dr. Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, yang sedang dalam lawatan kerja sehari ke Malaysia.

Pusingan pertama rundingan CEPA dimulakan pada Oktober 2023.

Sebagai perjanjian perdagangan bebas (FTA) pertama Malaysia dengan ahli Majlis Kerjasama Teluk (GCC), perjanjian ini dijangka membuka jalan kepada kerjasama ekonomi yang lebih mendalam, memupuk persekitaran yang kondusif untuk peningkatan aliran perdagangan dan pelaburan, bukan sahaja antara dua negara tetapi antara ASEAN dan rantau GCC secara amnya.

Tengku Zafrul berkata, kemajuan substantif dalam rundingan CEPA mencerminkan komitmen untuk mewujudkan rangka kerja komprehensif yang memberi manfaat bersama kepada Malaysia dan UAE.

“Sebagai rakan dagangan kedua terbesar Malaysia di rantau Asia Barat, Malaysia optimis pemeteraian CEPA akan meningkatkan lagi hubungan ekonomi kita dengan UAE ke peringkat seterusnya,” katanya.

Semasa mesyuarat dua hala itu, sebagai tambahan kepada CEPA, kedua-dua menteri telah mengambil peluang untuk membincangkan, antara lain, potensi kerjasama perdagangan dan pelaburan antara UAE dan Malaysia, terutamanya dalam bidang semikonduktor dan boleh diperbaharui tenaga.

Sektor-sektor ini menjadi antara bidang keutamaan yang dikenal pasti oleh kedua-dua negara untuk kerjasama ke arah pertumbuhan ekonomi dan kemajuan teknologi.

Dr. Thani diiringi oleh ahli delegasi terdiri daripada sembilan orang pemimpin perniagaan UAE yang terkemuka, mewakili sektor seperti tenaga hijau, logistik, runcit dan syarikat penerbangan.

Delegasi itu mahu meneroka peluang perniagaan baharu, perkongsian strategik, dan mengukuhkan kerjasama sedia ada dengan rakan kongsi tempatan ke arah aspirasi bersama pertumbuhan ekonomi yang mampan untuk kedua-duanya negara.

Beliau turut mengadakan kunjungan hormat ke atas Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Penglibatan peringkat tinggi ini mengukuhkan lagi perkongsian strategik antara Malaysia dan UAE, sekali gus membuka jalan baharu untuk kerjasama.

MITI berkata, lawatan Dr. Thani menekankan komitmen UAE untuk memupuk kuat perkongsian antarabangsa dan memajukan pembangunan ekonomi yang mampan.

UAE dan Malaysia telah menjalin hubungan perdagangan dan ekonomi dua hala yang kukuh.

Untuk kali pertama suku tahun 2024, perdagangan dua hala mencatatkan peningkatan ketara sebanyak 43.4% mencapai RM11.70 bilion.

Menurut MITI, dari segi pelaburan, sehingga 2023, 34 projek pembuatan dengan penyertaan UAE bernilai RM1.49 bilion (AS$0.39 bilion) telah dilaksanakan.

Projek-projek ini mewujudkan sejumlah 2,039 peluang pekerjaan di Malaysia. – MalaysiaGazette