Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir pada Konsert A. Rahman di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 27 Julai 2024. - AFIQ HAMBALI/Pejabat Perdana Menteri

KUALA LUMPUR – Konsert komposer dan penyanyi terkenal India, AR Rahman yang diadakan di Stadium Nasional Bukit Jalil malam tadi menjadi bertambah meriah dengan kehadiran Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar yang tiba sekitar pukul 10.30 malam disambut sorakan ribuan penonton yang membanjiri stadium berkenaan sejak pukul 4 petang.

Sementara itu, di Facebook miliknya, Anwar turut berkongsi momen indah berada di konsert itu.
“Luang masa senggang hadir ke Stadium Nasional Bukit Jalil bagi menonton konsert penyanyi tersohor yang juga maestro muzik Bollywood, A.R Rahman malam tadi.
“Persembahan memukau disambut sorakan ribuan penonton, pastinya meninggalkan pengalaman berharga buat semua peminat,” tulisnya.
Sementara itu, kira-kira 35,000 penonton menyaksikan persembahan penerima anugerah Oscar itu dalam konsert AR Rahman Live In Kuala Lumpur itu.

Jumlah penonton kali ini bagaimanapun gagal menewaskan rekod konsert penyanyi itu di lokasi sama tahun lalu iaitu sebanyak 60,000 orang.

Turut membuat kemunculan adalah anak lelaki Rahman, AR Ameen yang menyampaikan lagu Ninaivirukka.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir pada Konsert A. Rahman di Stadium Nasional Bukit Jalil, Kuala Lumpur pada 27 Julai 2024. – AFIQ HAMBALI/Pejabat Perdana Menteri

Dalam pada itu, AR Rahman turut meluahkan penghargaan buat penyanyi tersohor negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza menerusi persembahan lagu Munbe Vaa.

Penghargaan itu diberikan atas kesungguhan Siti menyampaikan lagu tersebut sempena konsert AR Rahman tahun lepas.

Selain AR Rahman, konsert tersebut turut dimeriahkan dengan kehadiran penyanyi tempatan dan antarabangsa.

Antaranya penyanyi rap Tamil dari Malaysia, Sri Rascol selain penyanyi jemputan  dari India seperti Mano, Srinivas, Shweta Mohan, Shakthisree Gopalan, Blaaze dan penyanyi R&B serta Hip Hop dari Sri Lanka, Aaryan Dinesh Kanagaratnam (ADK).

Dalam konsert berdurasi tiga jam itu AR Rahman turut mempersembahkan deretan lagu popularnya dalam bahasa Tamil antaranya, Ella Pugazhum, Aga Naga, Nenjukulle dan Thillana Thillana manakala seleksi popular Bollywood pula Chaiyya Chaiyya serta Jai Ho. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast