GAZA – Sekurang-kurangnya lima rakyat Palestin terbunuh manakala yang lain cedera dalam serangan Israel terhadap loji penyulingan air di Gaza City, sebentar tadi.
Menurut laporan agensi berita Wafa yang memetik sumber perubatan, mayat dan mangsa yang cedera sedang dipindahkan ke hospital berhampiran di tengah-tengah bedilan kuat dari Israel.
Sementara itu, Perdana Menteri Pihak Berkuasa Palestin, Mohammad Mustafa, menggesa masyarakat antarabangsa supaya mengambil tindakan segera dan konkrit untuk menamatkan apa yang beliau gambarkan sebagai “654 hari pencerobohan” terhadap rakyat Palestin di Gaza.
Bercakap dalam satu sidang akhbar di Ramallah, Mustafa, seperti yang dilaporkan oleh agensi berita Wafa, mengecam tindakan Israel yang terus menahan hasil kutipan cukai Palestin.
Tegasnya, Israel menggunakan “kelaparan sebagai senjata perang”.
“Lebih daripada 995 rakyat Palestin telah terbunuh ketika menunggu bantuan di lokasi yang kini menjadi perangkap maut,” katanya, merujuk kepada serangan ke atas tempat pengagihan bantuan. -AGENSI
















