KUALA LUMPUR – Seorang lelaki warga China ditahan Agensi Kawalan dan Perlindungan Sempadan (AKPS) KLIA dipercayai memiliki pas lawatan yang tidak sah, semalam.
AKPS KLIA dalam kenyataan berkata, lelaki berusia 33 tahun itu ditahan ketika pemeriksaan imigresen di Balai Pelepasan Antarabangsa, KLIA Terminal sekitar jam 6 petang.
“Siasatan mendapat, suspek dipercayai memiliki pas lawatan sosial yang tidak sah dan semakan lanjut melalui sistem mendapati perakuan berkenaan tidak teratur dan menyalahi peraturan yang ditetapkan.
“Suspek telah ditangkap atas kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 dan kini berada di bawah jagaan Bahagian Penguatkuasa KLIA untuk tindakan lanjut,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Tegas AKPS KLIA, sebarang pelanggaran undang-undang imigresen, termasuk penggunaan pas lawatan sosial yang tidak sah, akan ditangani dengan tindakan penguatkuasaan tegas.
Katanya, AKPS KLIA akan terus memperkukuh kawalan di semua pintu masuk antarabangsa demi memastikan keselamatan dan kepatuhan terhadap undang-undang negara. – MalaysiaGazette
















