Gambar hiasan

SIBU – Terdesak untuk menampung perbelanjaan majlis perkahwinannya, seorang anggota tentera mengambil jalan pintas dengan mencetak wang palsu bernilai RM4,000 dengan menggunakan mesin pencetak di pejabatnya sejak awal bulan ini.

Bagaimanapun, kegiatan licik lelaki berusia 28 tahun itu terbongkar apabila suspek membuat laporan polis dengan mendakwa menerima wang palsu itu dari sebuah mesin pengeluaran wang automatik (ATM) di sebuah bank di sini, semalam.

Ketua Polis Daerah Sibu, ACP Jonathan Ringgit berkata ,suspek membuat laporan polis pada tengah hari semalam dengan harapan pihak bank dapat menukarkan wang palsu itu dengan wang tulen.

Namun, katanya, siasatan polis mendapati suspek telah menyerahkan wang berkenaan kepada tunangnya namun keaslian wang tersebut dicurigai dan suspek telah dinasihati untuk membuat laporan polis selepas mendakwa mengeluarkan wang itu dari mesin ATM.

“Suspek sebenarnya memang ada mengeluarkan wang RM4,000 dari mesin ATM bank berkenaan Jumaat lalu bagi kegunaan perbelanjaan perkahwinan tetapi menyerahkan wang yang disyaki palsu kepada tunangnya,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata suspek yang bakal melangsungkan perkahwinan pada 30 Mac depan, ditahan malam tadi dan polis turut merampas 25 keping not RM100 dan 30 keping RM50 serta seunit mesin pencetak.

Katanya, suspek direman selama empat hari mulai hari ini bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 489D Kanun Keseksaan.

— BERNAMA