SINGAPURA – Emas naik ke paras tertinggi dalam tempoh lebih enam tahun pada hari ini selepas ketegangan semakin meningkat di Timur Tengah mencetuskan ketidaktentuan geopolitik dan permintaan terhadap aset-aset yang ada.
Keuntungan palladium ( logam berwarna perak keputih-putihan) juga meningkatkan.

Jumlah jongkong emas dan perak (bullion) naik 2.3 peratus kepada AS$1,588.13 satu auns, paras tertinggi sejak April 2013, dan diniagakan 1.5 peratus lebih tinggi pada AS $ 1,575.36 pada 7.22 pagi di Singapura.

Manakala niaga hadapan naik sebanyak 2.5 peratus kepada AS$ 1,590.90.

Palladium melonjak sebanyak 1.2 peratus kepada AS$ 2,013.90 per auns, rekod tertinggi yang tinggi, manakala perak dan platinum juga mendapat.

Kerajaan Iran mengatakan ia tidak lagi mematuhi sebarang had terhadap pengayaan uraniumnya selepas pembunuhan Ketua Iran Qassem Soleimani, sementara resolusi Parlimen Iraq pula mahu tentera Amerika Syarikat diusir dari negara itu.

Presiden Donald Trump memberitahu anggota Parlimen Amerika Syarikat bahawa beliau bersedia untuk menyerang Iran “dengan cara yang tidak seimbang” jika Tehran bertindak balas terhadap sasarannya.

Emas membina keuntungan tahunan terbesar dalam hampir sedekad, didorong oleh dolar yang lebih lemah, kadar sebenar yang lebih rendah dan kesan perang perdagangan dalam membendung pertumbuhan global.

Perak naik sebanyak 1.3 peratus pada hari Isnin, manakala platinum meningkat sebanyak 1 peratus. – MalaysiaGazette