KUALA LUMPUR – Sejumlah 313 naskhah buku didakwa menghina Jata Negara dirampas polis dalam serbuan ke atas sebuah syarikat percetakan di Petaling Jaya, Selangor, petang tadi.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata rampasan dilakukan selepas siasatan mendapati sejumlah 1,000 naskhah buku berkenaan telah dicetak sebelum ini, bagaimanapun sebanyak 687 naskhah telah terjual secara dalam talian.

“Sepasukan pegawai dan anggota Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman telah dikerah ke sana sejak 3.00 petang tadi bagi merampas baki 313 naskhah yang masih disimpan di syarikat berkenaan,” katanya dalam sidang media khas di Bukit Aman di sini, hari ini.

Artikel berkaitan: Kulit buku persenda Jata Negara

Jelasnya, polis kini dalam proses meneliti naskhah buku berkenaan selain telah mengenal pasti individu terbabit yang melakar kulit buku berkenaan.

Mengulas lanjut, Huzir berkata tangkapan ke atas individu mempunyai kaitan dalam penghasilan buku itu akan dibuat sekiranya terdapat keperluan.

Artikel berkaitan: Laporan polis besar-besaran ke atas penghina Jata Negara

Polis dalam masa sama menerima sebanyak 32 laporan berhubung kes berkenaan.

“Kes ini disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948, Seksyen 5 Akta Lambang dan Nama (Mencegah Penggunaan Tak Wajar) (Pindaan) 2016, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 8 (1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984,” katanya.

Semalam, tular di media sosial sebuah buku bertajuk ‘Rebirth: Reformasi, Resistance, And Hope In New Malaysia’ yang mempamerkan sebuah logo mirip Jata Negara yang diubah suai sebagai penghias kulit buku berkenaan.

— BERNAMA

1 Komen

  1. Please take action on those involved in this provocative act by the members of PH. Let them serve in prison for a while and that will be a good lesson for others who want do a similar sort of thing. The majority of the Malaysians are peace loving citizens and like to respect one another. May God save Malaysia and its beautiful people.

Comments are closed.