Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah (paling kanan) berkenan mengurniakan kediaman kepada Mak Kum Khuan, seorang daripada 54 penerima Projek Baiti Jannati (PBJ) dan Projek Mesra Rakyat (PMR) peringkat Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Turut hadir, Pengerusi TNB, Dato' Seri Mahdzir Khalid (paling kiri); Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa (dua, kiri) dan Ketua Setiausaha Kementerian Wilayah Persekutuan, Datuk Rosida Jaafar (dua, kanan).

KUALA LUMPUR – Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berkenan mengurniakan kediaman kepada 54 penerima Projek Baiti Jannati (PBJ) dan Projek Mesra Rakyat (PMR) anjuran Tenaga Nasional Berhad (TNB) di Wilayah Persekutuan, baru-baru ini.

Raja Permaisuri Agong, Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah turut berkenan mencemar duli berangkat ke majlis yang diadakan di PPR Kampung Muhibbah, di sini.

Di sebalik persekitaran ekonomi dan perniagaan yang agak mencabar ekoran penularan Covid-19, TNB komited untuk meringankan beban 50 penerima PBJ dan empat penerima PMR di Kuala Lumpur.

Kesemua mereka dipilih untuk program tersebut melalui kerjasama strategik TNB dengan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) serta Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP).

Sejak dimulakan pada 2013, PMR memberi manfaat kediaman kepada 30 keluarga di Wilayah Persekutuan dengan kos RM1.26 juta manakala PBJ membantu 228 keluarga memiliki kediaman selesa sejak dimulakan pada 2014 dengan kos lebih RM8.96 juta.

Pengerusi TNB, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kedua-dua projek ini adalah komponen penting dalam program Tanggungjawab Korporat TNB sebagai Syarikat Berkaitan Kerajaan (GLC) yang prihatin dan peka terhadap masyarakat setempat.

”Ia juga sejajar dengan usaha kerajaan untuk menyediakan dan membaiki kediaman golongan yang memerlukan agar mereka dapat menjalani kehidupan yang lebih selesa,” katanya.

Pelaksanaan PBJ merangkumi usaha membaiki, membeli atau membina kediaman penerima beragama Islam yang terdiri daripada golongan B40 dan asnaf terpilih meliputi ibu tunggal, warga emas dan golongan miskin dengan nilai sumbangan RM50,000 setiap penerima.

Dana projek diperolehi daripada wang zakat perniagaan tahunan TNB yang dikembalikan MAIWP.

Program PMR pula dilaksanakan dengan sasaran penerima B40 yang merangkumi golongan miskin, orang kurang upaya, ibu tunggal dan warga emas yang bukan beragama Islam.

Mereka turut menerima bantuan bernilai RM50,000 hasil sumbangan TNB. – MalaysiaGazette