Gambar hiasan

SINGAPURA – Harga minyak global susut susulan kenaikan kes koronavirus yang dikhuatiri meranapkan harapan pemulihan dalam permintaan pada bahan bakar itu, sekali gus menyaksikan kedudukan minyak mentah pada landasan untuk kejatuhan bulanan pertama dalam beberapa bulan setelah merosot minggu lalu.

Minyak mentah Brent turun AS$0.08 atau 0.2%, kepada AS$41.84 setong pada 0003 GMT setelah turun 2.9% minggu lalu.

West Texas Intermediate (WTI) diniaga pada $AS40.12 setong, turun AS$0.13 tau 0.3%, susulan penurunan 2.1% minggu lalu.

Brent berada di landasan untuk jatuh untuk bulan pertama dalam enam sementara WTI menuju ke arah kerugian bulanan pertamanya sejak April ketika mobiliti yang diperbaharui mengekang di pelbagai negara berikutan lebih banyak kes koronavirus mengaburkan prospek pemulihan permintaan bahan bakar.

”Jumlah kes jangkitan Covid-19 meningkat di negeri-negeri utama Amerika Syarikat, menambah kebimbangan sekatan pergerakan yang mencabar pemulihan terhadap permintaan minyak pada suku lalu,” kata penganalisis ANZ dalam nota penyelidikannya.

Lebih banyak minyak mentah juga dieksport daripada pengeluar OPEC – Iran dan Libya walaupun ada usaha daripada Organisasi Negara Pengeksport Petroleum dan sekutunya untuk menyekat pengeluaran.

Setiausaha Agung OPEC, Mohammad Barkindo memaklumkan inventori minyak komersil di negara-negara Organisasi untuk Kerjasama dan Pembangunan Ekonomi (OECD) dijangka hanya berada sedikit di atas purata lima tahun pada suku pertama 2021, sebelum jatuh di bawah tahap itu untuk sepanjang tahun ini.

Di Norway, salah satu pengeluar minyak terbesar di luar OPEC, dijangka menyaksikan para pekerja mogok pada 30 September, mengancam untuk mengurangkan pengeluaran Norway sebanyak 900,000 tong sehari, kata Persatuan Minyak dan Gas Norway (NOG) pada hari Jumaat.

Selain itu, pertempuran besar-besaran antara Armenia dan Azerbaijan sejak tahun 2016 pada hujung minggu lalu, meningkatkan kebimbangan tentang kestabilan di selatan Caucasus – koridor saluran minyak dan gas ke pasaran dunia. – MalaysiaGazette