Wee Ka Siong

KUALA LUMPUR – Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 yang mengenakan hukuman lebih berat terhadap pemandu mabuk dan terlibat dadah akan berkuatkuasa 23 Oktober ini.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr. Wee Ka Siong berkata, semalam, kementeriannya telah menerima instrumen Penetapan Tarikh Permulaan Kuat Kuasa Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 daripada Jabatan Peguam Negara.

“Hari ini, giliran saya pula menandatanganinya sebagai Menteri Pengangkutan Malaysia,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ka Siong menegaskan, Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 yang mengenakan hukuman lebih berat terhadap pesalah jalan raya khususnya melibatkan Seksyen 41 hingga Seksyen 45 akan mula dikuatkuasakan pada 23 Oktober 2020.

“Diharapkan Akta Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 ini dapat memberikan kesedaran kepada orang ramai terhadap pematuhan undang-undang, menjadi pengguna jalan raya yang berhemah dan memastikan jalan raya di negara ini kekal selamat.

“Sejak saya mengangkat sumpah sebagai Menteri Pengangkutan, isu keselamatan jalan raya merupakan antara perkara yang paling diutamakan dari segi penggubalan polisi dan penguatkuasaan oleh MOT, termasuklah mengenai pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 ini,” ujarnya.

Beliau juga telah mengarahkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) supaya segera memuktamadkan draf pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 pada 4 Mei ini.

“Dalam masa sama, saya turut mengadakan perbincangan bersama pihak lain yang berkepentingan termasuk badan-badan bukan kerajaan (NGO) serta ketua-ketua masyarakat,” katanya lagi.- MalaysiaGazette