Anthony Loke
Anthony Loke Siew

KUALA LUMPUR – Sebarang keputusan dan isu berkenaan memorandum persefahaman (MoU) antara kerajaan Persekutuan dan Pakatan Harapan (PH) yang berakhir 31 Julai ini perlu dibincangkan secara rasmi.

Perbincangan kena melibatkan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dengan pimpinan tertinggi PH, kata Setiausaha Agung DAP Anthony Loke Siew Fook.

Menerusi catatan di Facebook beliau, Anthony berkata, keputusan Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO untuk tidak meneruskan MoU berkenaan selepas tarikh berkenaan adalah urusan antara Perdana Menteri dengan partinya.

“Perlu ditegaskan bahawa MoU tersebut adalah persefahaman antara PH dengan kerajaan Persekutuan dan bukannya dengan pucuk pimpinan UMNO. Justeru, pihak kami tidak terikat dengan apa-apa keputusan MKT UMNO.

“Terdapat juga percanggahan pendapat dalam kalangan parti di blok kerajaan berkenaan garis masa MoU tersebut seperti dilaporkan oleh pihak media,” menurut catatan itu.

Baru-baru ini, Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Ahmad Maslan ketika ditanya mengenai kedudukan MoU antara kerajaan Persekutuan dan PH berkata MKT UMNO memutuskan ia tidak akan diteruskan lagi selepas 31 Julai ini.

MoU ditandatangani pada September lepas oleh Ismail Sabri dan pemimpin-pemimpin parti dalam gabungan PH sepakat Parlimen tidak akan dibubarkan sebelum 31 Julai ini.

Mengulas lanjut Athony berkata, bagi PH, isu paling penting adalah pelaksanaan semua komitmen kerajaan yang termaktub dalam MoU terutamanya penggubalan Akta Anti Lompat Parti sebelum Parlimen dibubarkan.

Sementara itu, Anthony berkata, dalam Pemukiman DAP Pusat baru-baru ini, pucuk pimpinan parti telah mengarahkan supaya seluruh jentera pilihan raya parti itu bersiap siaga sepenuhnya menjelang Ogos ini.

“Dalam apa keadaan sekali pun, saya yakin bahawa DAP dan PH bersiap sedia menghadapi sebarang kemungkinan termasuk pembubaran Parlimen pada awal bulan Ogos akan datang,” katanya. – MalaysiaGazette