Foto: Jabatan Kesihatan Negeri Selangor

SHAH ALAM – Sebanyak 34 premis makanan diarah tutup oleh Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) kerana menyebabkan urungan lipas, lalat dan tikus (LILATI) selain mendapat markah demerit sangat rendah, pada Rabu lepas (29 Jun).

Pengarahnya, Datuk Dr Sha’ari Ngadiman berkata, arahan itu dikeluarkan semasa Operasi Sanitasi (Operasi Premis Bersih) yang dijalankan pihaknya bersama Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) di seluruh negeri ini bermula pukul 6 petang hingga 1 pagi.

Beliau berkata, pelaksanaan operasi khas itu bertujuan memastikan premis yang beroperasi sehingga lewat malam mengekalkan tahap kebersihan optimum bagi mengelak kes keracunan makanan.

“Sebanyak 207 premis makanan diperiksa dan 34 diarahkan tutup kerana urungan LILATI selain mendapat markah dimerit yang amat rendah.

“Selain itu, 263 notis 32B di bawah Peraturan-Peraturan Kebersihan Makanan (PPKM) 2009 dengan nilai kompaun RM167,300 dikeluarkan ke atas semua pemilik premis dan pengendali makanan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Dr Sha’ari juga menyeru semua pengusaha makanan sentiasa memastikan premis dan produk jualan mematuhi Akta Makanan 1983 serta peraturan berkaitan.

“Orang ramai boleh menyalurkan maklumat berkaitan premis kotor atau produk makanan kepada PKD terdekat melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam (SisPAA) atau Facebook JKNS,” katanya. – Bernama