Para peserta kolokium merakamkan gambar kenangan.

KUALA LUMPUR – Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT) dengan kerjasama Universiti Malaysia Sabah (UMS) telah menganjurkan Program Kolokium AKEPT 2022 “Talent Development and Management” bagi meraikan kepelbagaian amalan baik dalam kalangan pengurusan bakat universiti awam seluruh negara.

Bertempat di Eastin Hotel, Petaling Jaya, kolokium yang bertemakan Ad-Meloria yang bermaksud “Towards Better Things” menghimpunkan 87 kakitangan dari 18 universiti awam (UA) seluruh negara.

Ketua Bahagian Kepimpinan dan Pembangunan Bakat (BKEPT) UMS, Kamisah Husin berkata, antara matlamat penganjuran program ini adalah menyediakan platform kepada UA untuk pendedahan dalam menangani cabaran terkini.

Di samping itu adalah untuk meneroka perspektif baharu tentang pengurusan bakat dan memberi peluang pengiktirafan untuk kecemerlangan pengurusan bakat UA ke peringkat seterusnya.

“Antara pengisian program dua hari ini adalah ucaptama daripada Prof. Emerita Datuk Dr. Asma Ismail, Akademi Sains Malaysia Sabah dengan tajuk Pengurusan Bakat Berasaskan Kompetensi Meneroka Potensi Masa Hadapan.

“Selain itu, turut berlangsung sesi perkongsian oleh Dr. Bugs Tan dari Vitrox Corp Bhd. dengan tajuk Instrumen Penilaian: Membina Nilai dan Kecekapan; serta sesi perkongsian oleh Adilah Junid daripada Legal and Government Affairs, Microsoft Malaysia dengan tajuk Pengurusan Bakat: Penggunaan Data Analitik.

“Seterusnya sesi perkongsian oleh Simon Benjamin daripada Malaysian Institute of Human Resource Management dengan tajuk Pengiktirafan Industri: Anugerah Pengurusan Sumber Manusia,” katanya.

Mengulas lanjut, Kamisah berkata, ucaptama kedua disampaikan oleh Timbalan Pengarah Pusat Kelestarian Kepimpinan AKEPT, Azrul Izham Hamzah dengan tajuk Pelan Penggantian/Pengurusan Bakat terbaik Dalam Perkhidmatan Awam.

“Turut berlangsung forum bertajuk Amalan Pengurusan Baharu Abad Ke-21: Melihat Kecekapan Generasi Z.

“Selain itu, forum yang dikendalikan Timbalan Pengarah AKEPT, Prof. Madya Dr. Norazharuddin Shah Abdullah sebagai moderator melibatkan Timbalan Presiden Talent Corp, Nazrul Aziz; Pengasas Bersama Dragonfire Corp. Solution Sdn. Bhd., Hanie Razaif-Bohlender; dan Pengurus Besar Kanan Sunway Group, Clayton Tan Ju Chiae sebagai pembicara,” kata Kamisah.

Tambah Kamisah, pada hari kedua program, pertandingan Picing diadakan bertemakan perkongsian amalan baik pelaksanaan pengurusan bakat melibatkan 17 universiti awam, dengan UMS diwakili oleh Pegawai Psikologi Kanan, Jabatan Pendaftar, Carrie Grace Jaymess.

Peserta dari UNIMAP memenangi Picing Competition.

Picing competition tersebut dimenangi oleh peserta daripada Universiti Malaysia Perlis (UNIMAP), manakala tempat kedua dimenangi Universiti Malaysia Terengganu (UMT), dan tempat ketiga dimenangi peserta dari Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Sementara itu, Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Kasim Hj Mansor berkata, UMS sentiasa bekerjasama rapat dengan AKEPT dalam memperkasa sumber manusia di institusi pengajian tinggi dalam menerajui pelbagai peringkat kepimpinan.

“Hal ini kelihatan dalam pelbagai kerjasama yg melibatkan kedua belah pihak menerusi BKEPT, UMS dan kumpulan pensyarah dan kakitangan pentadbiran sebelum ini.

“Justeru, diharapkan penganjuran kolokium ini dapat mencetus idea baharu dalam kalangan peserta bagi menambahbaik dan mentransformasikan pelaksanaan pengurusan bakat kearah satu dimensi yang baharu bersesuaian dengan acuan universiti masing-masing.

“Harapan juga agar perkongsian yang diberikan sepanjang program berlangsung dapat dimanfaatkan untuk kebaikan semua universiti awam negara,” ujar beliau. -MalaysiaGazette