New York membenarkan mayat manusia dikompos untuk dijadikan tanah bagi tanaman. Gambar hiasan

WASHINGTON – New York telah menjadi negeri terbaharu di Amerika Syarikat (AS) yang membenarkan pengkomposan manusia.

Mulai sekarang, individu yang meninggal dunia dikompos – satu kaedah yang dilihat sebagai alternatif mesra alam berbanding pengebumian atau pembakaran mayat.

Juga dikenali sebagai “pengurangan organik semula jadi”, amalan ini menyaksikan badan mereput selama beberapa minggu selepas ditutup dalam bekas.

Pada 2019, Washington adalah negeri AS pertama yang membenarkan penggunaaan kaedah ini.

Kemudian, Colorado, Oregon, Vermont dan California mengikutinya.

New York adalah negeri keenam yang membenarkan pengkomposan manusia, berikutan setem kelulusan diperoleh daripada Kathy Hochul, Gabenor Demokrat negeri itu.

Proses ini dibenarkan dilaksanakan di kemudahan atas tanah khas.

Satu mayat dimasukkan ke dalam bekas tertutup bersama bahan terpilih seperti serpihan kayu, alfalfa dan rumput jerami dan mayat secara beransur-ansur akan mengalami pereputan hasil tindakan mikrob.

Selepas tempoh kira-kira sebulan – dan proses pemanasan untuk membunuh sebarang jangkitan pada mayat, maka tanah daripada mayat aman terhasil.

Ia boleh digunakan dalam menanam bunga, sayur-sayuran atau pokok.

Satu firma AS, Recompose berkata perkhidmatan ini boleh menjimatkan satu tan karbon berbanding pembakaran mayat atau pengebumian tradisional.

Pembebasan karbon dioksida merupakan penyumbang utama kepada perubahan iklim, kerana ia bertindak memerangkap haba bumi dalam fenomena yang dikenali sebagai kesan rumah hijau.

Pengebumian tradisional yang melibatkan keranda juga menggunakan kayu, tanah dan sumber semula jadi lain.

Penyokong pengkomposan manusia berkata, ia bukan sahaja pilihan yang lebih alam sekitar, tetapi juga lebih praktikal di bandar-bandar yang mana tanah untuk tanah perkuburan adalah terhad.

Kelulusan New York terhadap proses itu adalah “satu langkah besar untuk penjagaan kematian hijau yang boleh diakses di seluruh negara”, kata Return Home kepada New York Post.

Tetapi, bagi sesetengah orang, terdapat persoalan etika tentang apa yang berlaku kepada tanah yang terhasil daripada pengkomposan tersebut.

Paderi Katolik di negeri New York dilaporkan menentang undang-undang itu, dengan alasan bahawa tubuh manusia tidak seharusnya dilayan seperti “sisa isi rumah”.

Kebimbangan juga telah dibangkitkan mengenai kos pengkomposan.

Tetapi firma Recompose – yang kemudahannya di Seattle adalah antara yang pertama di dunia – mengatakan caj sebanyak AS $7,000 (£5,786) adalah “setanding” dengan pilihan saingan.

Jumlah median di AS untuk pengebumian adalah sebanyak AS$7,848 pada 2021, atau AS$6,971 untuk pengebumian dengan pembakaran mayat, menurut Persatuan Pengarah Pengebumian Kebangsaan (NFDA). – Agensi