Khalid (duduk kiri) dan Azri (duduk kanan) menandatangani perjanjian pengambilalihan KL City FC di sini hari ini

KUALA LUMPUR – Rinani Group Berhad (Rinani), sebuah firma perunding kewangan mengumumkan pengambilalihan pasukan bola sepak Kuala Lumpur City FC (KL City FC).

Pengarah Rinani, Azri Azerai berkata, pihaknya mengalu-alukan KL City FC ke dalam keluarganya yang terdiri daripada MGRC (Malaysian Genomics Resource Centre Berhad), Bintai Kinden Corporation Berhad, SCIB (Sarawak Consolidated Industries Berhad) dan Reneuco Berhad.

“KL City FC yang kini sebuah kelab elit akan terus mengetepikan sempadan dan terus menjadi kelab bola sepak yang diuruskan secara profesional dengan “keputusan bola sepak” menjadi teras.

“Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada Persatuan Bola Sepak Kuala Lumpur (KLFA) atas kerja yang telah mereka lakukan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Azri menambah, pengambilalihan KL City FC adalah sebahagian daripada proses penswastaan ​​mandatori yang dikuatkuasakan oleh Liga Bola Sepak Malaysia ke atas semua kelab bola sepak milik kerajaan ketika bola sepak di negara ini berubah kepada sukan yang dikendalikan secara lebih profesional yang memberi manfaat kepada semua pihak berkepentingan.

Sementara itu, Presiden KLFA, Khalid Abdul Samad mengalu-alukan kesediaan Kumpulan Rinani membeli 51 peratus saham KL City FC dan dengan itu menjadi pemilik bersama dengan KLFA.

Beliau turut berharap penyokong-penyokong KL City FC akan menerima baik perubahan itu.

“Insya Allah ia akan membuka zaman baharu bagi KL City FC di mana semangat daya juang peniaga swasta dan sifat usahawan yang akan mendorong ke arah kejayaan.

“Penswastaan ​​KL City FC juga adalah selaras dengan arahan daripada FIFA iatu badan induk antarabangsa bola sepak dan AFC, untuk mempunyai pasukan bola sepak yang dikendalikan kerajaan untuk dikendalikan secara profesional, dibiayai secara persendirian dan dimiliki secara bebas,” katanya. – MalaysiaGazette