Syaiful Rizal (tengah) menerima Anugerah ‘Foundation Of The Year’ bagi kategori perbankan daripada Nancy.

KUALA LUMPUR – Yayasan Bank Rakyat (YBR) menerima Anugerah ‘Foundation Of The Year’ bagi kategori perbankan di Majlis Anugerah Kelestarian dan CSR Malaysia 2023.

Pengiktirafan itu diterima atas inisiatif YBR dalam meningkatkan sosioekonomi rakyat Malaysia melalui pendidikan serta program kemasyarakatan bagi membantu mereka kurang bernasib baik sepanjang tahun 2022.

Penyerahan anugerah yang berlangsung di Hotel Mandarin Oriental Kuala Lumpur, hari ini disempurnakan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Nancy Shukri.

Pengurus Besar YBR, Syaiful Rizal Abdul Ghani yang hadir menerima anugerah itu menyifatkan ia sebagai satu pencapaian kepada yayasan itu dalam melaksanakan tanggungjawab sosial korporat sepanjang tahun lalu.

Syaiful Rizal (empat dari kiri) bersama barisan pengurusan YBR yang menjadi tonggak dan tulang belakang dalam melaksanakan program CSR yayasan.

Beliau berharap penghormatan kerajaan menerusi anugerah itu menjadi pembakar semangat kepada YBR untuk terus kekal membantu masyarakat memerlukan bantuan tanpa mengira bangsa, kaum dan agama.

Katanya, YBR telah memperuntukan sebanyak RM28.02 juta untuk bantuan pendidikan dan membantu masyarakat yang memerlukan sepanjang tahun lalu.

“Pengiktirafan ini merupakan kejayaan kepada YBR kerana telah terpilih dan bersaing dengan yayasan lain.

“Kami akan melipatgandakan lagi usaha dan strategi dalam membantu meningkatkan kesejahteraan sosioekonomi rakyat melalui pembangunan pendidikan, pemerkasaan masyarakat serta bantuan penjagaan kesihatan.

“Selain itu, penghormatan ini juga membuktikan impak positif di atas penglibatan dan komitmen berterusan YBR dalam menyantuni mereka yang memerlukan serta menyuntik semangat untuk terus mengekalkan momentum sedia ada,” katanya.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada semua yang terlibat secara langsung dan tidak langsung yang menjadi sebahagian daripada kejayaan itu. – MalaysiaGazette