Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – Jumlah mangsa banjir yang ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) di Terengganu, Pahang dan Johor kekal 980 orang pada pukul 6 pagi tadi.

Menurut laporan terkini Pusat Kawalan Bencana Negara Agensi Pengurusan Bencana Negara (Nadma), seramai 923 mangsa daripada 275 keluarga di Terengganu masih ditempatkan di tujuh PPS di Dungun.

Di Johor dan Pahang, jumlah mangsa juga tidak berubah iaitu masing-masing 29 orang ditempatkan di sebuah PPS di Kota Tinggi dan 28 orang berada di dua PPS di Rompin.

Sementara itu, beberapa sungai dilapor masih lagi berada pada paras bahaya.

Antara sungai-sungai itu ialah Sungai Johor di Kota Tinggi (Johor), Sungai Kedah di Kota Setar (Kedah), Sungai Golok di Pasir Mas (Kelantan), Sungai Rompin dan Sungai Pahang (Pahang), Sungai Arau (Perlis) dan Sungai Kinabatangan (Sabah).

Turut pada paras bahaya adalah Sungai Klang di Petaling (Selangor), Sungai Dungun dan Sungai Terengganu di Hulu Terengganu (Terengganu).

Nadma turut memaklumkan sekurang-kurangnya 25 jalan ditutup akibat banjir, jambatan rosak, jalan dan cerun runtuh, antaranya Jalan Raya Timur Barat Hulu Perak, Perak; Jalan Bukit Jugra di Kuala Langat, Selangor dan Jalan Durian Mentangau di Dungun, Terengganu. – MalaysiaGazette