Loji nuklear Fukushima Daiichi di Jepun.

BEIJING – Pelepasan air sisa tercemar nuklear Jepun ke lautan sekitar menimbulkan risiko “bukan sahaja untuk kesihatan manusia, tetapi juga untuk persekitaran marin global dan kepentingan awam antarabangsa,” kata China.

Jurucakap Kementerian Luar China Mao Ning berkata, Beijing dan negara lain telah mengambil langkah “sepenuhnya, munasabah, dan perlu” untuk keselamatan makanan dan kesihatan awam selepas pelepasan air sisa dari loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi tahun lepas.

Jepun mula mengeluarkan air sisa radioaktif yang dirawat dari loji itu Ogos lalu, mencetuskan tindak balas daripada China dan parti pembangkang di Korea Selatan dan Kepulauan Solomon.

Beijing telah menggantung semua import makanan laut dari Jepun selama enam bulan selepas Tokyo meneruskan rancangan untuk melepaskan air, memetik kebimbangan mengenai pencemaran radioaktif.

Loji itu mempunyai lebih daripada 1 juta tan air sisa terawat untuk dibebaskan dalam 30 tahun.

Loji Fukushima terpaksa ditutup selepas menghadapi kemalangan nuklear terbesar sejak 1986 di Chernobyl berikutan gempa bumi dan tsunami pada 2011. Agensi