Boeing

WASHINGTON – Jabatan Kehakiman (DOJ) Amerika Syarikat (AS) sedang mempertimbangkan sama ada akan mendakwa Boeing atas dua nahas maut membabitkan pesawat 737 Max miliknya.

Gergasi penerbangan itu didakwa melanggar syarat perjanjian yang dibuat pada 2021, yang melindungi firma itu daripada tuduhan jenayah yang dikaitkan dengan insiden itu, kata DOJ.

Boeing telah menafikan ia melanggar perjanjian itu.

Nahas tersebut berlaku di Indonesia pada 2018, dan satu lagi di Ethiopia pada 2019 yang membunuh seramai 346 orang penumpang.

Pembuat pesawat itu didakwa gagal “mereka bentuk, melaksana dan menguatkuasakan program pematuhan dan etika untuk mencegah dan mengesan pelanggaran undang-undang penipuan AS sepanjang operasinya,” kata DOJ.

Boeing berkata, ia akan bertindak balas kepada Jabatan Kehakiman dan “percaya syarikat menghormati syarat perjanjian itu”.

Di bawah perjanjian itu, Boeing membayar penyelesaian AS$2.5 bilion (£1.98 bilion), manakala pendakwa raya bersetuju meminta mahkamah menggugurkan pertuduhan jenayah selepas tempoh tiga tahun.

DOJ berkata, Boeing mempunyai masa sehingga 13 Jun untuk menjawab dakwaan itu dan apa yang dikatakan akan diambil kira kerana ia memutuskan apa yang perlu dilakukan seterusnya.

Keluarga mangsa telah menggesa tindakan jenayah terhadap syarikat itu.

Boeing terus dipantau berhubung keselamatan pesawatnya selepas pintu yang tidak digunakan keluar dari 737 Max baharu sejurus selepas berlepas pada Januari, menyebabkan bahagian tepi pesawat ternganga – Agensi