KUALA LUMPUR – Beberapa kawasan di empat negeri termasuk Wilayah Persekutuan Labuan dijangka mengalami ribut petir, hujan lebat dan angin kencang sehingga 7 malam ini.
Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) dalam satu kenyataan memaklumkan, amaran itu melibatkan kawasan di Terengganu, Sarawak, Sabah dan Labuan.
Di Terengganu, kawasan terjejas ialah Marang, Dungun dan Kemaman.Bagi Sarawak pula, kawasan yang dijangka terlibat ialah Kuching, Serian, Samarahan serta Kapit (Song dan Bukit Mabong).
Sementara itu di Sabah, kawasan Pedalaman meliputi Sipitang, Kuala Penyu dan Beaufort serta Tawau turut terkesan, selain Wilayah Persekutuan Labuan, katanya dalam satu kenyataan, hari ini.
Menurut MetMalaysia, amaran dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda menunjukkan ribut petir dengan intensiti hujan melebihi 20 milimeter sejam yang hampir atau dijangka berlaku melebihi satu jam.
Amaran ribut petir itu juga adalah amaran jangka pendek yang sah dalam tempoh tidak melebihi enam jam bagi setiap keluaran. – MalaysiaGazette















