KUALA LUMPUR – Ketua Pemuda UMNO, Datuk Dr Muhamad Akmal Saleh membidas dakwaan Angkatan Muda Keadilan (AMK) yang mengkritik usaha UMNO menyatukan parti-parti Melayu dengan menyifatkannya sebagai tindakan “cium tapak kaki”.
Namun, pada masa sama Akmal turut mempersoalkan kerjasama AMK bersama DAP.
“Kalau ikut logik AMK ini, kerjasama dia dengan DAP maknanya dia pun cium tapak kaki DAP lah yer. Patutlah begitu jadinya.
“Kesian mengelupur sangat bila kita bersatu ya,” katanya penuh sinis.
Akmal mengulas kenyataan AMK Selangor yang mendakwa UMNO kini sanggup bergantung kepada parti lawan demi meraih kuasa, susulan kenyataan Ketua Pemuda UMNO Kapar yang menyokong kerjasama politik antara Barisan Nasional (BN) dan Pas.
Setiausahanya, Ghafurullah Ismail berkata, kenyataan itu memperlihatkan UMNO tidak lagi mampu berdiri atas kekuatan sendiri walaupun menjadi sebahagian daripada Kerajaan Perpaduan.
Menurutnya, UMNO sebaliknya dilihat lebih cenderung menjalin kerjasama dengan parti yang sebelum ini menjadi lawan politik mereka demi kepentingan pilihan raya.
“Ini menunjukkan bagaimana parti yang kononnya keramat bangsa ini sanggup ‘cium tapak kaki’ lawan semata-mata untuk mendapatkan kuasa, sedangkan dalam Kerajaan Perpaduan mereka dilayan seperti rakan kongsi yang berharga,” katanya dalam satu kenyataan malam tadi. – MalaysiaGazette















