Lokman Norr Adam
atu laporan polis dibuat supaya siasatan terhadap anggota Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO, Datuk Lokman Noor Adam kerana memfitnah serta menghina Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad serta ibu bapa negarawan itu.

KUALA LUMPUR – “Sepatutnya dia buat aduan kepada SPRM, biar depa (mereka) buat kerja, buat apa PDRM?

“Dah tua pun bodoh,” kata pelakon, Datuk Farid Kamil merujuk tindakan Datuk Lokman Noor Adam yang membuat laporan polis terhadapnya.

Malaysiakini melaporkan, Farid berkata disebabkan dakwaan yang dibuatnya baru-baru ini berkaitan isu rasuah, Lokman sepatutnya membuat laporan kepada SPRM (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia).

Semalam Lokman yang juga Ahli Majlis Tertinggi UMNO membela bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak membuat laporan kepada polis ekoran dakwaan Farid terhadap amalan rasuah melibatkan kerajaan BN sebelum ini.

Laporan tersebut dibuat di Balai Polis Kota Damansara, Petaling Jaya kira-kira jam 6 petang semalam.

Lokman berkata, Farid sengaja melempar fitnah bahawa dia cuba dirasuah sebanyak RM5 juta bagi pihak Najib dan isterinya, Rosmah Mansor.

Laporan itu juga menyebut, Farid membuat kenyataan berkenaan semasa sesi wawancara yang bersiaran secara langsung melalui sebuah program televisyen dan dipetik sebuah saluran YouTube.

Lokman berkata, gagal melaporkan cubaan merasuah tersebut pada 6 bulan lalu selain mendedahkan nama individu yang terbabit.

Sementara itu, menjawab tuduhan yang mengaitkan Farid sebagai penipu, suami aktres Diana Danielle itu berkata, dia mempunyai bukti kukuh bagi menyokong dakwaannya sebelum ini.

“Gambar pemberi rasuah dan lokasi di Mandarin Oriental semua ada,” katanya.

Namun, Farid menjelaskan dia masih belum mengetahui alasan sebenar didatangi individu bergelar Datuk Seri itu.

“Datuk Seri yang jumpa saya kata dia bekerja dengan Najib dan Rosmah, dan nak bagi duit RM5 juta, katanya buatlah apa nak buat, janji saya maafkan mereka berdua.

“Timbul keraguan, persoalan: kenapa berhajat besar sampai bawa duit RM5 juta supaya maafkan Najib dan Rosmah?

“Kejadian itu buat saya fikir ni salah satu petanda tak baik bakal berlaku dalam hidup saya,” katanya.

Farid pada masa sama turut mendedahkan terdapat beberapa orang artis yang memang “disenyapkan dengan wang.”

Baca Ada apa Farid mengomel pasal rasuah, kleptokrasi?

Katanya ada yang menerima sejumlah wang dalam plastik sebesar kotak tisu setiap seorang, agar tidak berpaling daripada kerajaan ketika itu.

“Itu sogokan tak berbaloi kerana tiada hasil kerja dilakukan, SPRM kena siasat perkara ni,” katanya.

Sementara itu memetik Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Selangor, SAC Fadzil Ahmat, BH melaporkan polis Selangor bakal memanggil Farid tidak lama lagi bagi mendapatkan keterangannya berhubung isu berkenaan.

Katanya siasatan dijalankan mengikut Seksyen 500 Kanun Keseksaan kerana melakukan tohmahan atau fitnah.- MalaysiaGazette

Lokman dakwa Farid bohong isu rasuah RM5 juta