MOSCOW – Lima pesakit Covid-19 yang menerima rawatan di  unit rawatan rapi (ICU) Hospital St Petersburg maut selepas ventilator yang digunakan terbakar.

Agensi berita Rusia berkata, kebakaran itu berpunca dari litar pintas pada ventilator tersebut.

Kebakaran dapat dikawal dan seramai 150 orang pesakit telah dipindahkan dari hospital berkenaan, kata Kementerian Kecemasan.

Setakat ini jumlah pesakit yang cedera belum diketahui.

Semua pesakit yang meninggal dunia itu menggunakan alat bantuan pernafasan.

”Ventilator itu telah bekerja melebihi hadnya. Petunjuk awal mendapati ia melebihi muatan dan terbakar. Itulah penyebabnya,” kata sumber di Jabatan Kecemasan St Petersburg kepada agensi berita Interfax.

Tragedi itu berlaku ketika Rusia baru sahaja melonggarkan peraturan sekatan perjalanan kepada rakyatnya yang mana pekerja pembinaan, pertanian dan kilang dibenarkan bekerja semula.

Rusia kini mempunyai jumlah jangkitan ketiga tertinggi di seluruh dunia.

Semalam, ia melaporkan kenaikan harian sebanyak 11,656 kes, menjadikan jumlah rasmi sebanyak 221,344 kes.

Ini bermakna Rusia kini mempunyai lebih banyak kes yang disahkan Covid-19 daripada Itali dan United Kingdom. – MalaysiaGazette

IKUTI KAMI DI MEDIA SOSIAL

Facebook : Malaysia Gazette
X : @malaysiagazette
Instagram : @malaysiagazette
Youtube MG : MalaysiaGazette TV
Youtube MGFlash : MG Flash
TikTok : Malaysia Gazette
Threads : Malaysia Gazette
Whatsapp Channel : Malaysia Gazette
Telegram : Malaysia Gazette
Spotify : MG Podcast