ringgitHarga saham di Bursa Malaysia tinggi semasa dibuka hari ini, didorong beberapa sokongan belian dalam saham wajaran tinggi terpilih walaupun pasaran saham Asia mencatatkan prestasi bercampur-campur.
Gambar hiasan

KUALA LUMPUR – MIDF Research telah menyemak semula unjuran prestasi FBM KLCI pada akhir tahun 2020 kepada 1,320 mata berbanding 1,400 mata sebelumnya.

Penurunan itu sejajar dengan penurunan ramalan perolehan pendapatan sesaham (EPS) kepada 77.4 mata pada akhir Mei dan semakan penurunan sasaran produk domestik kasar (KDNK) kepada -2.1%.

Dalam nota penyelidikannya, MIDF Research telah menaikkan sasaran penilaian nisbah pendapatan-pendapatan (PER) menjadi 17 kali, daripada 15.5 kali.

“Sasaran penilaian yang disemak semula adalah -0.5SD (piawaian standard) berbanding purata sejarah lima tahun (2014-18).

”Walaupun diskaun penilaian yang lebih kecil pada -0.5SD (dari -2.0SD sebelumnya), ia tetap berada di bawah nilai sejarah untuk menjangkakan semakan penurunan anggaran pendapatan hadapan yang dipersetujui lebih jauh ekoran kesan penuh Covid-19 terhadap pendapatan korporat,” katanya.

MIDF menjelaskan ramalan EPS konsensus Bloomberg telah menurun sejak bermulanya wabak pada awal bulan Mac – daripada 95.6 mata pada awal Mac kepada 90.6 mata pada pertengahan April sebelum mencapai 77.4 mata pada akhir Mei, sekali gus mencerminkan keadaan perniagaan yang semakin teruk.

Meskipun penilaian ekuiti jangka pendek mungkin dipengaruhi oleh beberapa faktor, seperti perubahan sentimen, prestasi makroekonomi dan perubahan besar dalam kecairan, harga ekuiti hampir berhubung kait dengan asas fundamental, terutama prestasi pendapatan.

Menuju ke hadapan, MIDF menjangka pasaran ekuiti akan menghadapi gelombang tekanan penjualan atau dorongan ke bawah kedua (fasa kejatuhan) pada suku ketiga tahun ini kerana tahap dan kesan sebenar terhadap pendapatan korporat Covid-19 menjadi lebih jelas.

MIDF juga mengingatkan para pelabur agar mereka telah memfokuskan dalam mengekang penularan Covid-19 dan mengabaikan isu-isu lain seperti memburuknya hubungan Amerika Syarikat-China dan konflik geopolitik di Timur Tengah dan Laut China Selatan.

Mengenai pemulihan KLCI baru-baru ini, yang menyaksikannya meningkat 230 mata, MIDF mengatakan ia mungkin didorong oleh keluk Covid-19 di peringkat antarabangsa dan domestik yang semakin rata dan suntikan kecairan besar-besaran, baik melalui pengurangan kadar faedah atau langkah-langkah rangsangan fiskal.

Malah, pembangunan vaksin Covid-19 di seluruh dunia turut menarik pasaran ekuiti. – MalaysiaGazette