Permintaan elektrik untuk musim panas 2021 di Britain tidak setinggi tahun lalu, foto Agensi

LONDON – Britain mempunyai cukup elektrik untuk memenuhi permintaan bagi menghadapi musim panas, kata Pengendali Sistem Elektrik Grid Nasional (ESO), walaupun permintaan kemuncaknya mungkin lebih tinggi sedikit berbanding tahun lalu.

Permintaan elektrik tidak mungkin serendah tahun lalu ketika Britain berada dalam keadaan sekatan pergerakan yang ketat ketika musim bunga dan awal musim panas kerana Covid-19.

ESO menganggarkan permintaan elektrik pada waktu puncak dijangka 32 gigawatt (GW), 500 megawatt (MW) lebih tinggi daripada musim panas lalu berbanding sekitar 50 GW pada musim sejuk.

Permintaan elektrik minimum dijangka 17.2 GW, tetapi tidak serendah 16.2 GW musim panas lalu kerana sekatan Covid-19 dijangka secara beransur-ansur dikurangkan di Britain mulai April hingga Jun, katanya.

Tahun lalu, pada musim bunga dan awal musim panas, permintaan elektrik minimum turun sebanyak 17% berbanding jangkaan pra-coronavirus.

Laporan tinjauan musim panas tahunan National Grid dirancang untuk membantu pasaran tenaga bersiap sedia untuk musim panas.

Walaupun masih terdapat tahap ketidakpastian mengenai Covid-19 dan kesan yang berkaitan dengan permintaan, musim panas 2021 dijangka tidak mencabar operasi seperti musim bunga/musim panas 2020,” kata National Grid ESO. – MalaysiaGazette