Gambar hiasan

Saudara pengarang,

Terdapat beberapa perkara yang hanya difahami dan dihayati oleh golongan miskin di negara ini.

Apa yang anda boleh beli dengan RM100 hari ini? Nah, untuk orang kaya, mungkin dua keping kek keju dan dua kopi di Starbucks atau Coffee Bean.

Walau bagaimanapun, untuk keluarga miskin seperti saya, ia boleh memberi kami makan selama seminggu. Bunyi mustahil untuk sesetengah orang? Itulah realitinya.

Kami tidak makan di restoran atau hotel, tetapi sebaliknya, kami menggunakan wang itu untuk membeli beras dan keperluan lain yang dimasak di rumah dan boleh bertahan beberapa hari.

Saya dibesarkan dalam keluarga yang sangat miskin di Gemas, Negeri Sembilan dan benar-benar tahu betapa berharganya RM100 kepada keluarga seperti saya.

Ayah saya seorang pekerja sambilan dan ibu saya mencuci pinggan di restoran berhampiran rumah kami. Kami berkesusahan, tetapi kami gembira dan melalui kerja keras ibu bapa saya, saya berjaya mendapat pendidikan yang baik.

Setelah menghadapi kesusahan sebegitu, saya rasa agak terkilan dan pedih membaca bagaimana sesetengah pihak mempersendakan bantuan tambahan RM100 yang diumumkan perdana menteri kita baru-baru ini.

Seperti yang saya nyatakan tadi, RM100 mungkin sedikit bagi sesetengah orang, tetapi bagi golongan miskin tegar, ia bermakna seminggu tambahan atau lebih dengan makanan.

Orang ramai seperti saya dan keluarga memahami kesusahan memperoleh RM100 dan kami ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih kepada perdana menteri atas bantuan tambahan itu.

Tambahan RM100 itu akan membantu kita. Selain itu, seingat saya, keluarga di kampung saya hanya menggunakan minyak masak yang dijual dalam polibeg.

Malah, saya tidak pernah melihat sebotol minyak masak sehingga saya akhirnya meninggalkan kampung saya untuk melanjutkan pelajaran.

Ini juga sesuatu yang keluarga saya sangat bersyukur. Subsidi minyak masak polibeg 1kg sudah tentu membantu golongan berpendapatan rendah.

Secara keseluruhannya, sebagai seorang yang berasal daripada keluarga miskin tegar, pengumuman oleh perdana menteri kita amat dialu-alukan dan memberi manfaat kepada kita.

Tidak ada gunanya setengah pihak membesar-besarkan isu ini kerana pihak itu, terutamanya parti Pembangkang tidak akan memahami nasib golongan miskin tegar.

Ini adalah sesuatu yang “orang miskin” seperti kami akan menghargai dan memahami dan sekali lagi, kami ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada Perdana Menteri kita.

Nik Imran Nik Hussein
Taman Pelangi, Johor Bahru