Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

PUTRAJAYA – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak akan menjawab afidavit pendakwaan yang membantah permohonannya untuk mengemukakan bukti tambahan dalam kesnya yang melibatkan dana SRC International Sdn Bhd.

Timbalan Pendakwa Raya, Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata, peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan mahu menjawab afidavit pendakwaan dan mahkamah memberikan sehingga 14 Julai memfailkan afidavit balasan.

“Pihak pendakwaan mempunyai hak untuk menjawab dengan afidavit lanjut selewat-lewatnya pada 21 Julai dan Najib akan mendapat jawapan akhir pada 28 Julai,” katanya kepada media.

Susulan itu, Mahkamah Persekutuan menetapkan 29 Julai ini untuk satu lagi pengurusan kes.

Najib memfailkan permohonan untuk mengemukakan bukti tambahan dalam kes yang melibatkan dana SRC Internationalnya dalam usaha untuk membatalkan perbicaraan yang mendapatinya bersalah serta disabitkan kesalahan, dihukum penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Pengurusan kes hari ini di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Persekutuan Siti Hajar Mustaffa secara maya dengan kehadiran peguam Najib, Muhammad Shafee dan Nur Syafiqah Mohd Sofian serta Timbalan Pendakwa Raya Datuk V. Sithambaram dan Mohd Ashrof hadir untuk pendakwaan.

Bukti tambahan yang cuba dikemukakan oleh Najib adalah berkaitan penemuan baru-baru ini bahawa hakim perbicaraan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali adalah peguam dan setiausaha syarikat bagi Kumpulan Maybank pada 2006.

Semasa sidang akhbar pada 7 Jun, Muhammad Shafee berkata, Mohd Nazlan gagal memaklumkan bahawa beliau adalah peguam dan setiausaha syarikat bagi Kumpulan Maybank yang bertanggungjawab mencadangkan penubuhan SRC International.

Dalam afidavit sokongannya, Najib berkata, hakikat bahawa Mohd Nazlan mengetahui penglibatan peribadinya dalam penubuhan SRC International tetapi menyembunyikannya kepada pembelaan membawa kepada konflik kepentingan yang telah membawa kepada bahaya berat sebelah.

Sementara itu, pihak pendakwaan, melalui Mohd Ashrof, memfailkan afidavit balasan semalam, membantah permohonan Najib yang mengatakan bahawa penglibatan Mohd Nazlan tidak relevan dengan kes SRC International terhadap Najib tetapi lebih berkaitan dengan kes lain yang dihadapi beliau melibatkan RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Mohd Ashrof seterusnya berkata, peranan Mohd Nazlan dalam bank itu memang diketahui umum dan memang diketahui oleh Najib sepanjang masa, termasuk semasa permulaan dan penerusan perbicaraan seperti yang ditunjukkan oleh dokumen awam dan dokumen yang dimiliki pemohon.

Pada 28 Julai 2020, Mohd Nazlan yang ketika itu Hakim Mahkamah Tinggi (kini Hakim Mahkamah Rayuan) mendapati Najib bersalah atas tujuh pertuduhan menyeleweng RM42 juta dana SRC International dan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta.

Pada 8 Disember tahun lepas, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Datuk Abdul Karim Abdul Jalil menolak rayuan Ahli Parlimen Pekan itu yang mendorong beliau membawa perkara itu ke Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah Persekutuan menetapkan 10 hari bermula 15 Ogos ini untuk mendengar rayuan terakhir Najib terhadap sabitan serta hukuman penjara dan denda yang dijatuhkan terhadapnya. – Bernama