Mohd Zulhakim Amry dan isterinya, Norbiha Talib menunjukkan bukti keuntungan RM3.7 juta hasil pelaburan mata wang asing yang tidak dibayar sehingga ke hari ini.

MELAKA – Abang kepada seorang pelakon filem untuk bergelar jutawan lebur apabila keuntungan RM3.7 juta dalam pelaburan mata wang asing lesap.

Mangsa, Mohd Zulhakim Amry Ghazali, 37, berkata, jumlah itu adalah angka keuntungan tertinggi pernah diraih selama hampir 10 tahun pengalamannya dalam dagangan itu sejak 2013.

Abang kepada pelakon filem Pulau, Ikmal Amry itu mendedahkan, ia bermula apabila melaburkan hampir USD10,000 (RM45,000) dalam transaksi dagangan itu sebelum mendapati keuntungannya meningkat kepada USD800,000 pada 19 Mac tahun lalu.

“Waktu itu, saya memang sudah menjangkakan akan mendapat keuntungan terbesar berjumlah hampir RM3.7 juta sepanjang 10 tahun perlibatan dalam saham pelaburan ini.

“Bagaimanapun, saya terkejut apabila mendapati jumlah itu sudah dikeluarkan keesokan harinya malah rekod keuntungan itu  turut hilang daripada akaun dagangan saya,” katanya pada sidang media di sebuah hotel di Ayer Keroh hari ini.

Mohd Zulhakim cuba menghubungi ejen syarikat broker berkenaan namun masih tidak mendapat keuntungan yang dilaburkan dan lebih mengecewakan syarikat itu masih aktif sehingga ke hari ini.

“Sebelum ini, broker syarikat itu tiada masalah menguruskan bayaran keuntungan kepada saya sejak 2018 antara USD100 hingga USD10,000 yang sudah lebih 10 kali pengeluaran dibuat.

“Selepas hampir setahun bersabar, saya membuat laporan polis di Balai Polis Kluang, Johor pada 4 Januari lalu selepas mendapat nasihat daripada rakan dan peguam untuk membela nasib saya,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kluang, Asisten Komisioner Bahrin Mohd Noh ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan kes itu dan siasatan lanjut sedang dijalankan. – MalaysiaGazette