Dr Abdul Rahman Osman

KUALA LUMPUR – Seelok-eloknya Lembaga Tabung Haji (TH) yang menguruskan badal haji supaya ibadah yang dilakukan untuk individu yang sudah meninggal dunia itu dapat dilaksanakan dengan sempurna.

Meskipun mengakui TH akan berdepan dengan kekangan untuk menguruskan badal haji tetapi Mufti Pahang, Datuk Seri Dr. Abdul Rahman Osman berpendapat, langkah itu sekurang-kurangnya dapat menangani penipuan yang dilakukan oleh pihak-pihak yang tidak bertanggungjawab sejak sekian lama.

Apatah lagi, permintaan untuk melaksanakan badal haji semakin tinggi sekarang ini.

“Kalau Tabung Haji sendiri boleh menguruskan dan melaksanak badal haji lebih baik walaupun saya akui TH juga tidak mungkin mampu menguruskannya disebabkan permintaan yang tinggi,” katanya kepada MalaysiaGazette.

Lantaran itu, buat masa ini, Abdul Rahman meminta orang ramai kekal berhati-hari supaya tidak terpedaya dengan pakej badal haji murah dan tidak munasabah yang ditawarkan oleh pelbagai agensi.

Artikel berkaitan: Hati-hati dengan lambakan badal haji murah – MATA

Ada kekeliruan bidang kuasa kelola badal haji – Menteri

Hati-hati tawaran badal haji murah – TH

Nasihatnya, orang ramai perlu membuat penelitian dan semakan terlebih dahulu sebelum mengambil pakej upah badal haji memandangkan berlaku peningkatan kos haji yang ditetapkan oleh Arab Saudi.

Selain itu, katanya, orang ramai yang mahu mengupah badal haji perlu benar-benar pastikan pihak yang diupah melaksanakan ibadah itu adalah individu yang betul iaitu penduduk tempatan di sana sahaja dan bukanya warga asing yang lain.

“Ini kerana Arab Saudi sudah menetapkan kadar kepada orang tempatan di sana, kena fikir logik bagaimana kos yang ditawarkan kepada kita boleh murah.

“Ada tawaran badal haji jika sekitar RM1,500 sehingga RM3,500, itu terlampau murah sedangkan harga asal permit haji yang lebih tinggi yang ditetapkan mencecah SR4,000 (RM4,800).

“Perlu diingat bahawa badal haji ini kita wakilkan atau mengupah individu lain untuk buat haji. Jadi seorang itu hanya boleh mengambil upah pergi haji untuk satu kepala sahaja.

“Kalau bagi upah kepada pelajar, juga berpandukan kepada syarat, juga mengikut kos permit mereka di sana,” jelas Abdul Rahman lagi. – MalaysiaGazette