Pengerusi Jemaah Pengarah (NAFAS), Datuk Zamri Yaakob

KUALA LUMPUR – Pertubuhan Peladang Kebangsaan (NAFAS) bersedia untuk membantu kerajaan dengan mengambil langkah proaktif dan bagi meningkatkan keterjaminan makanan serta menangani isu kekurangan Beras Putih Tempatan (BPT) di pasaran.

Pengerusi Jemaah Pengarah NAFAS, Datuk Zamri Yaakob berkata, selaku pengeluar dan pembekal bagi keperluan baja negara melalui skim subsidi kerajaan kepada hampir 200,000 pesawah yang merupakan ahli peladang dari seluruh negara pihaknya berupaya memberi komitmen penuh untuk terlibat secara langsung dalam rantaian pembekalan beras negara.

“NAFAS mempunyai rantaian pembekalan yang lengkap dan menjalin kerjasama strategik aktif Bersama 14 Pertubuhan Peladang Negeri (PPN) dan 280 Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) seluruh Malaysia berupaya untuk membantu dalam mengeluar dan mengedar beras tempatan melalui kemudahan sedia ada seperti kilang-kilang memproses padi, pusat pembelian dan pengumpulan padi dan juga lesen pengilang dan pemborong,” katanya dalam kenyataan.

Justeru itu, menurut Zamri, seluruh rangkaian pertubuhan peladang dapat bersama-sama dalam membantu kerajaan bagi menangani isu bekalan Beras Putih Tempatan sekaligus dapat menjual beras dengan harga yang munasabah supaya kos sara hidup dapat diharmonikan dalam industri beras sehingga ke pesawah.

“Dengan pelaksanaan strategi ini, ia secara langsung dapat meningkatkan keterjaminan makanan, mengurangkan risiko krisis beras pada masa depan dan mencapai matlamat kebergantungan beras yang lebih rendah. Ini adalah usaha yang penting untuk memastikan makanan yang mencukupi bagi rakyat Malaysia,” katanya.

NAFAS juga komited untuk berkerjasama dengan agensi-agensi yang berkaitan di bawah Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan untuk memperhalusi pelan tindakan jangka panjang bagi struktur kos pengeluaran beras yang realistik untuk memastikan industri padi dan beras adalah mampan terutamanya dalam menjaga kepentingan dan kebajikan pesawah serta meningkatkan produktiviti pengeluaran beras negara. – MalaysiaGazette