KUALA LUMPUR – Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki mengesahkan satu kertas siasatan telah dibuka di bawah Seksyen 17(a) Akta SPRM 2009 berhubung dakwaan rasuah yang melibatkan seorang pegawai kanan tentera.
Beliau menegaskan, semua siasatan dijalankan secara bebas dan profesional berasaskan fakta serta bukti selaras dengan peruntukan undang-undang yang berkuat kuasa.
Terdahulu, SPRM mengambil maklum dakwaan yang dibangkitkan oleh seorang aktivis semalam berhubung dakwaan aliran masuk wang ke dalam akaun bank seorang pegawai kanan tentera.
Menurut sumber, pada kira-kira 11.30 pagi hari ini, pegawai SPRM telah hadir ke Kementerian Pertahanan (MINDEF) bagi memulakan siasatan awal terhadap beberapa projek yang melibatkan Tentera Darat dari tahun 2023 hingga kini.
Sumber memaklumkan, fokus siasatan adalah tertumpu kepada projek-projek yang dilaksanakan melalui kaedah perolehan secara tenderterbuka serta perolehan di bawah Pusat Tanggungjawab (PTJ) Tentera Darat.
“Transaksi kewangan mencurigakan yang dikaitkan dengan individu-individu tertentu yang dinamakan dalam dakwaan tersebut juga akan diteliti,” kata sumber.
Semalam, Kementerian Pertahanan (MINDEF) akan menunggu hasil siasatan rasmi sebelum mengambil tindakan seterusnya berhubung dakwaan kes pengubahan wang haram melibatkan seorang pegawai atasan Angkatan Tentera Malaysia (ATM).
Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, MINDEF menghormati sepenuhnya proses undang-undang yang sedang dan akan dijalankan, selaras dengan komitmen kementerian terhadap pematuhan undang-undang serta prinsip keadilan. – MalaysiaGazette
















