PETALING JAYA – MBSB Bank Berhad (MBSB Bank) menjadi institusi perbankan pertama yang bekerjasama dengan Pihak Berkuasa Pembangunan Tenaga Lestari Malaysia (SEDA Malaysia) dalam membiayai pensijilan profesional bidang solar untuk golongan asnaf.
Menerusi dana zakat berjumlah RM146,400, MBSB Bank akan menaja 61 pendawai dan penjaga jentera yang layak untuk mengikuti program Grid-Connected Photovoltaic (GCPV) Systems for Wireman and Chargeman anjuran SEDA Malaysia.
Inisiatif ini akan membantu peserta menceburi pekerjaan mahir dalam industri solar, meningkatkan potensi pendapatan serta menjana pendapatan sendiri menerusi projek berkaitan solar.
Para peserta harus telah memiliki sekurang-kurangnya Perakuan Kekompetenan Pendawai PW2 atau Penjaga Jentera A0 yang masih sah dan dikeluarkan oleh Suruhanjaya Tenaga.
Program selama lima hari ini melengkapkan asas kemahiran elektrik sedia ada dengan latihan khusus dalam integrasi, pengujian, pentauliahan dan
pengoperasian sistem fotovolta solar terhubung grid, termasuk pematuhan terhadap aspek keselamatan.
Peserta yang menamatkan latihan dan lulus peperiksaan kompetensi akan diiktiraf sebagai SEDA Malaysia Qualified Person (QP).
Pengiktirafan ini membolehkan mereka menjalankan kerja sistem fotovolta solar terhubung grid mengikut skop kelayakan profesional masing-masing.
Program ini menggabungkan latihan teori dan praktikal bagi menyediakan pendawai dan penjaga jentera untuk menceburi industri solar Malaysia.
MBSB Bank memperuntukkan RM2,400 bagi setiap peserta untuk menampung yuran kursus, bahan pembelajaran, makanan dan peperiksaan pensijilan.
Kelayakan ini membuka laluan kepada pekerjaan mahir dengan potensi gaji permulaan antara RM2,800 hingga RM3,000 sebulan. Selepas mendapat pensijilan, peserta juga boleh menawarkan perkhidmatan secara bebas, termasuk sebagai pekerja bebas, serta mula
membangunkan perniagaan perkhidmatan sendiri.
MBSB berkata, kerjasama ini dilaksanakan ketika Malaysia bersiap sedia menawarkan kapasiti solar baharu sebanyak 2,650-megawatt menerusi pusingan keenam Program Solar Berskala Besar (LSS6).
Program tersebut dijangka menarik pelaburan swasta antara RM13 bilion hingga RM15 bilion dan mewujudkan antara 15,000 hingga 20,000 peluang pekerjaan sepanjang fasa pembangunan dan pembinaan. – MalaysiaGazette
















