Kereta Api Trans-Iran

PARIS – Empat lokasi budaya di China, India, Iran dan Sepanyol telah disenaraikan dalam Daftar Warisan Dunia, umum Pertubuhan Pendidikan, Ilmiah dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO).

Laman-laman tersebut termasuk “Quanzhou: Emporium of the World in Song-Yuan China”, “Kuil Ramappa” di India, “landasan kereta Api Trans-Iran” di Iran, dan “Paseo del Prado dan Buen Retiro”, pemandangan seni dan sains di Sepanyol, kata UNESCO dalam kenyataan media.

Bandar pelabuhan timur China, Quanzhou, yang pernah disebut sebagai “kota bangsawan dan sangat hebat” oleh penjelajah Itali, Marco Polo, memenangi status berprestij itu dan menjadikan jumlah keseluruhan tapak Warisan Dunia UNESCO China menjadi 56.

Terletak di dataran sempit di sepanjang pesisir wilayah provinsi Fujian, Quanzhou adalah salah satu pelabuhan terbesar di dunia di sepanjang Jalan Sutera Maritim yang bersejarah, terutama semasa dinasti kuno Song China (960-1279) dan Dinasti Yuan (1271-1368).

Hartanah-hartanah bersiri di Quanzhou merangkumi 22 lokasi bangunan dan struktur pentadbiran, bangunan keagamaan, dan patung di seluruh kota.

Jawatankuasa itu, dalam sesi ke-44 yang diadakan dalam talian dan dipengerusikan dari Fuzhou, China, juga menambahkan beberapa laman web lain, termasuk Kakatiya Rudreshwara di Negeri Telanganam di India, yang terkenal sebagai Kuil Ramappa, untuk dimasukkan dalam senarai.

Pembinaan candi Shiva batu pasir bermula pada tahun 1213 dan dipercayai telah berlangsung selama lebih dari 40 tahun.

Landasan kereta api trans-Iran sepanjang 1,394 kilometer menghubungkan Laut Caspia di timur laut dengan Teluk Parsi di barat daya, melintasi dua banjaran gunung serta sungai, tanah tinggi, hutan dan dataran serta empat wilayah iklim yang berbeza.

Bermula pada tahun 1927 dan siap pada tahun 1938, landasan kereta api terkenal kerana skala dan teknik yang diperlukan untuk mengatasi laluan curam dan kesulitan lain.

Manakala Paseo del Prado dan Buen Retiro, landskap budaya seluas 200 hektar terletak di tengah-tengah bandar Madrid.

Berkembang sejak abad ke-16, jalan dan bangunan di kawasan ini “menggambarkan aspirasi masyarakat utopia semasa kemuncak Empayar Sepanyol,” kata jawatankuasa itu. – MalaysiaGazette