Rabab Zuhair Al-Masri

KUALA LUMPUR – Seorang kakitangan Aman Palestin di Gaza, Rabab Zuhair Al-Masri maut bersama 21 ahli keluarganya syahid dalam serangan udara Israel semalam.

Rabab berperanan besar dalam menguruskan anak yatim, keluarga miskin dan ibu tunggal di Gaza yang ditaja oleh para penyumbang Aman Palestin.

Menurut bekas Pengurus Jom Taja (Kafalah) Aman Palestin Berhad, Zulikha Ali, sangat aktif, dedikasi dan amanah dalam menguruskan sumbangan rakyat Malaysia dan Indonesia di Gaza dan Tebing Barat.

“Bukan satu tugas mudah bagi Rabab bersama Ketua Pegawai Eksekutif Aman Palestin Gaza, Ir. Omar Seyam dan pasukan Aman Palestin Gaza untuk menggalas amanah menguruskan seramai 2,415 orang anak yatim di Gaza.

“Allahyarham turut menguruskan 413 anak yatim di Tebing Barat, menyantuni 302 keluarga miskin dan 909 keluarga ibu tunggal,” katanya dalam kenyataan.

Rabab juga merupakan saksi kepada kecemerlangan dan kesungguhan anak yatim Palestin dalam menuntut ilmu.

Melalui laporan perkembangan pendidikan yang diterima anak-anak yatim ini memperolehi keputusan peperiksaan yang sangat membanggakan.

Setiap kekurangan dan situasi sukar yang mereka hadapi tidak menghalang mereka untuk belajar.

Sumbangan dari setiap penaja selama ini merupakan satu motivasi kepada mereka untuk terus berusaha memperolehi pendidikan yang tertinggi agar dengan kepakaran mereka nanti dapat membina semula tanahair tercinta.

“Kesyahidan Rabab tidak sesekali mematahkan semangat kami warga Aman Palestin untuk terus bertungkus lumus walau apa cara sekalipun untuk mencari dana demi membantu saudara di Palestin,” katanya.

Sementara itu Zulikha berharap, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia segera menyahbekukan akaun Aman Palestin.

Ini kerana bantuan yang sampai tidak diperoleh sepenuhnya oleh rakyat Palestin yang masih hidup dan sedang berhadapan dengan musim sejuk serta ketibaan Ramadan.-MalaysiaGazette