Christopher Hart. foto Agensi

NEW YORK – Proses pengesahan bagi pesawat-pesawat baharu oleh Pentadbiran Penerbangan Persekutuan Amerika Syarikat tidak terjejas tetapi perlu ditambah baik.

Pengerusi Lembaga Keselamatan Pengangkutan Amerika Syarikat, Christopher Hart, berkata, tidak ada keperluan untuk mempersoalkan proses pengesahan pesawat oleh FAA.

“Sistem penerbangan Amerika Syarikat mengangkut berjuta-juta orang setiap hari dengan selamat, jadi tidak perlu mengubah keseluruhan sistem, ia tidak rosak.

“Tetapi insiden ini menunjukkan keperluan untuk memperbaiki sistem yang ada,” kata Hart, merujuk kepada kemalangan maut di Lion Air 737 MAX di Indonesia dan Ethiopia 737 MAX yang membunuh sejumlah 346 orang.

Operasi 737 MAX telah digantung dan Boeing belum menetapkan bila ia akan menjalankan penerbangan ujian pensijilan utama.

Kongres dan industri penerbangan telah mengkritik FAA yang mengambil masa lama untuk mewakilkan tugas pensijilan kepada pengilang.

Michael Perrone, yang mengetuai kesatuan Pakar Keselamatan Penerbangan Profesional berkata pada pendengaran Dewan pada bulan Julai bahawa entiti luar yang ditetapkan oleh FAA “kini melakukan lebih daripada 90 peratus aktiviti pensijilan FAA meskipun terdapat kebimbangan serius tentang kekurangan pemantauannya”.

Hart, bekas pengerusi Lembaga Keselamatan Pengangkutan Nasional (NTSB) dan seorang juruterbang berlesen, mengetuai Kajian Teknikal Pihak Berkuasa Bersama panel termasuk pengawal keselamatan udara dari Amerika Syarikat, Kanada, China, Indonesia, Kesatuan Eropah dan Brazil.

Reuters melaporkan pada 17 September cadangan semakan itu termasuk peraturan-peraturan yang perlu diselaraskan di peringkat antarabangsa dan di mana komunikasi boleh diperbaiki oleh FAA dan dalam kalangan pengawal selia antarabangsa. – MalaysiaGazette