MGTV

NASIONAL

Kekurangan guru di bandar besar makin meruncing

Menteri Pendidikan, Dr Maszlee Malik berkata kecenderungan mereka untuk bertugas di kampung halaman disebabkan kos sara hidup yang tinggi di bandar-bandar besar.

Politik

Pas tak bertanding kerana mahu PH kalah

Ini kerana, jika berlaku pertandingan dua penjuru, sama ada calon Barisan Nasional (BN) melawan PH atau Pas yang meletakkan calonnya bertanding, usaha untuk mengalahkan PH agak besar dan undi pembangkang tidak berpecah.

Ekonomi

Kerajaan mahu industri peruncitan mesra peniaga

Timbalan Perdana Menteri juga mahu menekankan industri peruncitan menjadi pemangkin kepada KDNK.

SENI HIDUP

Ketagih itik panggang di Restoran Haslinda Sim

Sebenarnya hidangan itik ini terkenal dalam kalangan masyarakat Cina tempatan kerana rasa dagingnya yang lebih sedap daripada ayam dan kurang lemak, kata Datin Haslinda Sim Abdullah

SUKAN

KBS panggil Kim Swee

Menurut Syed Saddiq, adalah penting untuk KBS mengadakan perbincangan dengan Kim Swee bagi memastikan langkah itu tidak merugikan sesiapa khususnya skuad bola sepak bawah 23 (B-23) negara.

DUNIA

Meghan tidak bercakap dengan bapa selama dua bulan

Meghan Markle dilaporkan tidak bercakap dengan bapanya, Thomas Markle selama lebih dua bulan dan hubungan tegang di antara keduanya dilihat sudah tidak boleh dibaiki lagi.


Paling Popular Mingguan

Paling Popular

Dapatkan Berita Utama Melalui Emel

Sila masukkan alamat emel anda di dalam ruang yang disediakan dan klik butang langgan!

Ahli Parlimen Bagan Datuk, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi kini ketua pembangkang di Dewan Rakyat.

Hari pertama BN belajar jadi pembangkang..

Kalau dari sidang pertama tahun 1959, Ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) ditempatkan di sebelah kanan Yang Dipertua Dewan atau Speaker sebagai kerajaan, hari ini mereka dipindahkan ke sebelah kiri Speaker sebagai pembangkang.
Walaupun kenyataan ini dikeluarkan dalam bahasa Melayu dan Inggeris, tetapi ia bukan suatu yang baik untuk turut edarkan kenyataan dalam bahasa Mandarin.

Samy Vellu tak pernah guna bahasa Tamil

Satu perkara baik bagi S. Samy Vellu, walaupun pertuturan bahasa Melayunya agak kelam kabut dan tunggang langgang, dia tak pernah cuba untuk merojakkan setiap kenyataannya.
Sudah ada amaran awal mengenai nasib bakal menimpa UMNO/BN, tetapi kerana percaya kepada Penasihat, perancangan tidak masuk akal diteruskan juga.

Tuan Penasihat dua puluh persen!

Kalau tengok pada pengakhiran filem Tiga Abdul, ianya hampir sama dengan drama realiti yang berlaku kepada seorang pemimpin politik UMNO dalam negara. Tuan Sadiq Sigaraga lingkup, Tuan Perdana Menteri pun lingkup.

Galeri Foto

AKHBAR CINA

Daim pakai selipar jumpa menteri China kerana sakit kaki

Selipar yang dipakai Daim berjenama Birkenstock merupakan produk ternama dari Jerman. Selipar itu dilaporkan mampu memperbetulkan masalah kaki dan baik untuk kesihatan kaki.

Bimbang regim SST akan diperluas

Walaupun peniaga rata-ratanya mengalu-alukan pengembalian SST berbanding cukai barang dan perkhidmatan (GST) kerana dapat mengurangkan kos, tetapi mereka juga berpendapat perubahan GST kepada SST tidak akan memberi kesan besar kepada harga.

Angkat berat guna ‘anu’

Nanyang Siang Pau melaporkan, tok guru Tu Jinquan, 60, merupakan orang yang tidak kurang popularnya di Taiwan kerana sering dikunjungi orang kenamaan termasuk yang bergelar Datuk Seri dari Malaysia untuk mendapatkan rawatan dan ilmu.

Rencana

Agama

Pendapat

KEMBARA

Kembara misi kemanusiaan Anita Ride tiba di Sabah

Ketibaan mereka di Negeri Di Bawah Bayu itu disambut kumpulan pengiring bikers Persatuan Kelab Motosikal Berkuasa Besar Sabah.

Balik Ke Kampung di Keriang Hill

Keriang Hill seluas 15 ekar itu memiliki 15 pondok penginapan yang berkonsepkan rumah kampung dengan berlainan reka bentuknya pada setiap satu.

Tawan ABC kerja ‘gila’ – Amy Search

Amy memberitahu bukan hanya memerlukan kekuatan fizikal  malah mental juga memainkan peranan utama untuk mengakhiri misi tersebut.

Kesihatan